Obavijesti

News

Komentari 6

Odobrena ekshumacija tijela Pabla Nerude - je li bio ubijen?

Odobrena ekshumacija tijela Pabla Nerude - je li bio ubijen?
1

Neruda, poznat po svojim komunističkim stajalištima, podržavao je socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, koji je zbačen u vojnom puču 11. rujna 1973.

VIDEO

Odobrena je ekshumacija tijela slavnog čileanskog pjesnika, nobelovca Pabla Nerude, nakon što je njegov bivši vozač izjavio kako je pjesnik otrovan za vrijeme režima Augusta Pinocheta, prenosi Reuters. 

Neruda, poznat po svojim komunističkim stajalištima, podržavao je socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, koji je zbačen u vojnom puču 11. rujna 1973. godine. 

Neruda je umro nedugo nakon toga, 23. rujna, od raka prostate - tako se barem donedavno vjerovalo.

Sada njegov bivši vozač Manuel Araya tvrdi da su Pinochetovi agenti Nerudi ubrizgali otrov u želudac dok je bio hospitaliziran u Santiagu, od čega je navodno dobio srčani udar. Araya navodi kako je Neruda samo nekoliko sati prije smrti hodao i normalno razgovarao.

Sudac Mario Carroza rekao je kako postoji dovoljno dokaza za odobravanje ekshumacije i autopsije. Neruda grobnicu dijeli sa svojom trećom suprugom, Matilde Urrutia. Sudac je naglasio kako će ekshumacija biti obavljena u travnju i to onako kako to želi Fondacija Pabla Neruda, uz dužno poštovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'
ZMIJOLOVCI U AKCIJI

Kod Bjelovara otkriveno leglo zmija: 'Nikad ih nije bilo više. Ovo mi je jedan od većih ulova'

Nije ovo nenormalno, one su se tu izlegle, u blizini je jedan potok i tu su se izlegle i tu su bile u skladištu koje je obloženo pločama, kaže nam Karamazan

Strašna nesreća na A3: Dvoje mrtvih u sudaru  kamiona i auta, jedan čovjek završio u bolnici
OČEVID U TIJEKU

Strašna nesreća na A3: Dvoje mrtvih u sudaru kamiona i auta, jedan čovjek završio u bolnici

Sjeverni dio ceste je zatvore zbog očevida: U sudaru kamiona i auta između Okučana i Novske smrtno je stradalo dvoje ljudi
Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'
FOTOGALERIJA

Potop na Krku! Auti pod vodom, mještani: 'Ovo je prestrašno...'

Poplavila je robna kuća, trgovina Krk i nekolicina drugih objekata koje sad ispumpavaju. Poplavilo je i polje "Kimpi". Ovdje Krčani uzgajaju svoje voće i povrće koje je sada većinom pod vodom, rekao nam je čitatelj