Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Odredbe Zakona o radu kršili Sabor, Vlada i Ured Josipovića

Državna revizija otkrila je da je Ured predsjednika nekim zaposlenicima obračunao više od 180 prekovremenih sati, što je više od maksimuma. Isplaćeno je 826.261 kn

Sanjin Strukić/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28 komentara

Državna revizija otkrila je kako se odredbe Zakona o radu nisu poštivale u tri najvažnije državne institucije, u Uredu predsjednika, Vladi i Saboru. Rezultati revizije odnose se na prošlu 2011. godinu za vrijeme doke je Jadranka Kosor bila predsjednica Vlade, a većinu u Saboru držao HDZ. 

Državna revizija razotkrila je kako je Ured predsjednika nekim zaposlenicima obračunao više od 180 prekovremenih sati, a prema Zakonu o radu prekovremeni rad pojedinog zaposlenika ne smije trajati duže od 180 sati godišnje. Iz Ureda predsjednika Josipovića tako je isplaćeno 826.261 kuna za prekovremeni rad. Iz Ureda tvrde kako rad duži od propisanog, ne utječe "štetno na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika" pa stoga nisu ni prekršili odredbe zakona. 

Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića isplatio je 34.000 kuna za istu stavku, dok je u Saboru također evidentirano kršenja Zakona o radu na temelju prekovremenih sati pa je isplaćeno više od dva milijuna kuna, od čega su 124 tisuće kuna otišlo Povjerenstvu za sukob interesa koje ne radi više od godinu dana.

U uredu Vlade nađen je niz nepravilnosti te je isplaćeno 4,3 milijuna kuna za prekovremeni rad. 

Zakon za kršenje maksimuma prekovremenog rada kažnjava sa 60.000 do 100.000 kuna za tvrtku te između 6.000 i 10.000 kuna za odgovornu osobu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message