Obavijesti

News

Komentari 11

Održavanje grobova u Zagrebu poskupjelo je čak 100 posto

Održavanje grobova u Zagrebu poskupjelo je čak 100 posto
1

Podružnica Gradska groblja brojem novouspostavljene upravljačke strukture podsjeća više na multinacionalnu kompaniju nego na tvrtku koja se bavi ukopom pokojnika, kažu u zagrebačkom HSLS-u

VIDEO

Zagrepčani, koji su svakodnevno suočeni s problemima povezanima sa saniranjem posljedica potresa kao i pandemijom koronavirusa , ovih dana su i neugodno iznenađeni novim stopostotnim uvećanjem iznosa računa podružnice Zagrebačkog holdinga Gradskih groblja. Naime, Zagreb je sredinom rujna prošle godine drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova s opravdanjem da Gradska groblja posluju u minusu te je sada ta odluka postala vidljiva na računima upućenima Zagrepčanima, poručuje Darko Klasić zastupnik HSLS-a u zagrebačkoj Skupštini.

Obrazloženje razloga poskupljenja možda i ne bi bilo neobično da dotična podružnica Zagrebačkog holdinga nije istodobno u okviru svoje reorganizacije uspostavila prošle godine i novu organizacijsku strukturu u obliku 31 novog mjesta rukovoditelja i koordinatora, čime su mimo temeljnog kolektivnog ugovora dodijeljeni novi koeficijenti na temelju kojih se obračunavaju plaće.

Mirogoj devastiran: U potresu oštećeno čak 6000 grobova...
Mirogoj devastiran: U potresu oštećeno čak 6000 grobova...

Podružnica Gradska groblja zapošljava prema podacima iz 2018.godine 270 djelatnika, a brojem novouspostavljene upravljačke strukture podsjeća više na multinacionalnu kompaniju nego na tvrtku koja se bavi ukopom pokojnika i održavanjem raslinja oko grobova. Navodno je povećan i broj zapošljavanja djelatnika prema stranačkom ključu odnosno potrebama stranačkog regrutiranja vijećnika drugih stranaka u jedinicama mjesne samouprave, a takva se praksa provodila gotovo svakodnevno tijekom prošle godine te prema zadnjim neprovjerenim informacijama Gradska groblja krajem 2019. godine zapošljavaju čak 397 djelatnika.

Zalažući se za transparentne političke procese te odgovornu i racionalnu politiku polaganja računa građanima, HSLS Grada Zagreba traži od Zagrebačkog holdinga kao i podružnice Gradskih groblja da javno objavi i specificira konkretne razloge ovakvog povećanja cijena te da objavi broj i strukturu novozaposlenih djelatnika u Gradskim grobljima.

Nažalost, dok je Bjelovar svijetli primjer dobre i transparentne prakse upravljanja gradske vlasti u Hrvatskoj, u njezinu glavnom gradu gradska vlast čini sve u granicama zamislivog da svoje građane vara i da im uništi svako preostalo povjerenje u političke institucije - poručuje HSLS.

Gradska groblja: Građane smo informirali

Iz Gradskih groblja kažu da je u rujnu 2019. godine, odlukom Grada Zagreba došlo do usklađivanja cijena usluga Zagrebačkog holdinga među kojima i usluga Podružnice Gradska groblja, o čemu smo informirali građane putem medija, a popis usluga sa cijenama dostupan je i na našoj web stranici Gradskih groblja.

Za usporedbu, visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125,00 kuna u Osijeku, oko 200,00 kuna u Varaždinu do iznosa 300,00 kuna u Rijeci, dok je ona u Zagrebu bila od 52,00 do najviše 125,00 kuna, bez PDV-a, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja. Slična situacija je i kod visina godišnjih naknada
za grobnice u Zagrebu koja je bila između 95,00 i 200,00 kuna, dok su se one u Osijeku, Zadru, Varaždinu i Rijeci kretale od najmanje 200,00 do čak 350,00 kuna. Sve to uvjetovalo je potrebu Uprave Gradskih groblja da usklade cijene za pojedine usluge.
Pored usklađivanja cijena naših usluga s porastom ulaznih troškova koji utječu na njihovo formiranje, iz ukupnih godišnjih prihoda Gradskih groblja financirat će troškovi redovitog održavanja cjelokupne infrastrukture na svim gradskim grobljima, kojih je 28 u Zagrebu i okolici. Također se pokrivaju troškovi prikupljanja i zbrinjavanja otpada koji Korisnici svakodnevno razvrstavaju u za to predviđene kante za otpad (lampaši, suho uvelo cvijeće/vijenci, plastika, zemlja…), održavanje okoliša te pristupnih putova i staza, vodovodne i kanalizacijske mreže te održavanje objekata na grobljima, zatim održavanje spomen obilježja palim braniteljima i vojna spomen obilježja, održavanje hortikulture i košnje travnatih
površina, održavanje grobova značajnih osoba, korištenje vode koju svi korisnici groblja koriste prilikom posjeta grobljima, čuvanje groblja, besplatan prijevoz slabo pokretnih posjetitelja po grobljima u elektro vozilima.
Na Gradskim grobljima usmjerili smo se na povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, poboljšanje energetske učinkovitosti te smanjenje emisije stakleničkih plinova. U sklopu toga planiramo i energetsku obnovu objekata koje koriste Gradska groblja. Svim Korisnicima naših usluga, kao i posjetiteljima Gradskih groblja, želja nam je da budu zadovoljni kvalitetom naših usluga,
kažu u Gradskim grobljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.