Obavijesti

News

Komentari 19

Odslužio dvije trećine: Valentin Ćorić u srijedu izlazi iz Haaga

Odslužio dvije trećine: Valentin Ćorić u srijedu  izlazi iz Haaga
1

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH. Ćorić je dobio 16 godina

VIDEO

Valentin Ćorić, jedan od šestorice Hrvata iz BiH koje je Haški sud osudio za zločine nad Bošnjacima 90-tih godina, u srijedu će biti pušten na uvjetnu slobodu nakon što je odlužio dvije trećine kazne, objavili su u utorak izvori bliski Ćoriću.

Haaški tribunal je donio odluku o Ćorićevu puštanju i on će zrakoplovom iz Amsterdama u 13.30 sletjeti u zračnu luku u Zagrebu, rekao je Hini izvor blizak Čorićevoj obrani.

Nakon što je krajem 2017. osuđen na 16 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a je ostao u sudskom pritvoru u Scheweningenu i nije bio upućen na izdržavanja kazne u neku treću državu.

Međunarodni mehanizam za kaznene sudove, nasljednih Haškog suda, odluku o Ćorićevu puštanju na slobodu trebao bi objaviti u srijedu, rekao je izvor.

U odluci navodno stoji kako su mu zabranjeni kontakti sa svjedocima, žrtvama i nastupi u medijima. Ćorić, čija obitelj živi u Zagrebu, moći će posjetiti  BiH u kojoj je rođen.

Haški sud osudio je na ukupno 111 godina zatvora šestoricu bivših dužnosnika Herceg Bosne zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima 1993. i 1994. tijekom rata u BiH.

Krivima je proglasio premijera Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Ureda za zatočeničke centre Berke Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojega su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripojenja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Na izricanju presude Slobodan Praljak ispio je otrov i preminuo od posljedica trovanja cijankalijem.

Predstavnici obrana razmatraju mogućnost revizije presude pred Ujedinjenim narodima koji su bili i utemeljitelj suda u Haagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.