Obavijesti

News

Komentari 64

Odveli bolesno dijete iz bolnice: 'Ne, nismo krivi za smrt sina...'

Odveli bolesno dijete iz bolnice: 'Ne, nismo krivi za smrt sina...'
1

Roditelje se tereti da su odbili daljnje liječenje sina iako su liječnici u bolnici utvrdili da dječak najvjerojatnije boluje od limfatične neoplazme ne-Hodgkinovog limfoma

VIDEO

U Rijeci je počelo suđenje rastavljenim roditeljima Hani Gržetić (39) i Viktoru Brnobiću (42) zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Njihov devetogodišnji sin preminuo je jer su ga odbili liječiti.

S obzirom na to da je suđenje pred vijećem kojem predsjeda sudac Domagoj Vučkov zatvoreno za javnost, nisu poznati detalji s jučerašnje rasprave, ali Novi list neslužbeno saznaje da je dvoje optuženih izjavilo da se ne smatraju krivima.

Na jučerašnjoj višesatnoj raspravi kao svjedoci su saslušani liječnici, prije no što je suđenje prekinuto, a nastavak zakazan za mjesec dana.

Majka u novom braku rodila dječaka

Budući da je majka dječaka u međuvremenu sklopila novi brak u kojem je rodila dječaka, koji sada ima šest mjeseci, a ima i desetogodišnju kćer iz prvog braka s navedenim Brnobićem, sud je odlučio zaštititi njihova obiteljska prava.

Podsjetimo, okrivljenike se tereti da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Na vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice

Optuženi su da su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice, te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, te uskratili pravo na liječenje.

Drugo mišljenje zatražili su tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoblastične leukemije T-fenotipa, no i tada su, navodi se u optužnici, odbili liječiti dijete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama suvremene medicine (kemoterapijom).

Tako je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima što je u konačnici dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine. 

Slučaj u javnosti nekoliko dana prije dječakove smrti

Za slučaj se u javnosti doznalo tek nekoliko dana prije dječakove smrti kada je početkom kolovoza dječaku u Dječjoj bolnici Kantrida dijagnosticiran rak limfnih čvorova, no nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga odveli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje.

Bolnica je tada o svemu obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju, budući da je dječak nakon razvoda roditelja živio s majkom, a koji 13. kolovoza pokreće postupak za oduzimanje prava uz privremenu mjeru te zahtjev da se dijete da na čuvanje i odgoj u Lovran.

Isti dan podnesena je i kaznena prijava, a 14. kolovoza sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva te su donijeli privremenu mjeru za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje.  No roditelji od suda dobivaju odgodu budući da su priložili dokumentaciju da s dječakom 1.rujna odlaze u Italiju, točnije u bolnicu Aviano, po drugo mišljenje.

Otišli u vikendicu: Pozvali su Hitnu, ali bilo je prekasno...

Liječnik tamo utvrđuje da je bolest progradirala u leukemiju, a u kontaktu s njime, liječnici Dječje bolnice Kantrida obaviješteni su da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše.

Isti dan iz Centra za socijalni rad stiže odluka o oduzimanju djeteta roditeljima te da daljnju brigu o njegovom zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik. No dolaskom na adresu roditelja ne nalaze nikog.

Naime, roditelji s bolesnim dječakom "bježe" u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, gdje nesretnom djetetu biva sve gore. Kada su pozvali Hitnu pomoć bilo je, nažalost, prekasno i dječak je umire nakon dva sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.