Obavijesti

News

Komentari 15

Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao

Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će do zadnjeg trenutka čekati rezultate komisije

Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njezine trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.

Udruga Solidarna pokrenula akciju za donacije Mireli Čavajdi, evo kako pomoći
Udruga Solidarna pokrenula akciju za donacije Mireli Čavajdi, evo kako pomoći

"Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma", izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena.

Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, "eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga".

"Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze", istaknula je.

Prekid trudnoće je dio liječničke specijalizacije za ginekologe
Prekid trudnoće je dio liječničke specijalizacije za ginekologe

Kaže da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će "Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske komisije i nakon toga odlučiti".

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.

Tomašević: Neprihvatljivo je da svi imaju priziv savjesti na Sv. Duhu, očekujem da se to riješi
Tomašević: Neprihvatljivo je da svi imaju priziv savjesti na  Sv. Duhu, očekujem da se to riješi

Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

'S nama nije razgovarao'

- S njom nitko nije na takav način razgovarao od početka. Kad su napravljene pretrage, ultrazvuk i magnetska rezonanca jedino rečeno je da je stanje krajnje ozbiljno i nepovoljno, da se radi o tumoru, da je vrlo izgledno da će plod umrijeti dok je još u trbuhu, a ako se slučajno rodi da neće preživjeti, a ako i preživi da će živjeti kao biljka. Do petka s njom nitko nije ulazio u rasprave o preživljavanju, te informacije nije dobila - rekla je za N1 govoreći o izjavama ministra Beroša o mogućnosti preživljenja ploda

- Iz posljednjeg nalaza s Merkura od 5. svibnja proizlazi procesija hidrocefalusa tako da je potpuno neistinita tvrdnja koju je ministar iznio javno u petak i mislim da je neodgovorno i pogrešno da na takav način iznosi neprovjerene informacije bez uvida u zdravstvene nalaze žene koja je već sad u stanju u kakvom je- rekla je.

- S njima nije, ali je Beroš rekao da je razgovarao s 40 ginekologa o stanju Mirele Čavajde. Ona je pak razgovarala – s tri. “Ako izuzmemo Sloveniju. Ja ne znam s kim je ministar razgovarao niti po kojoj osnovi jer po zakonu on nema nikakve ovlasti niti razgovarati niti donositi odluke, a pogotovo ne ono što je napravio u posljednjem javnom istupu – prejudicirao odluku drugostupanjske komisije prije nego je prigovor Mirele Čavajde bio podnesen i prije nego je ta komisija uostalom mogla biti osnovana - dodala je.