News

Komentari 15

Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao

Odvjetnica Mirele Čavajde: Do zadnjeg trena čekamo komisiju, Beroš s nama nije razgovarao

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će do zadnjeg trenutka čekati rezultate komisije

Drugostupanjska komisija, u slučaju Mirele Čavajde, trebala bi se do petka očitovati o prigovorima na odbijanje prekida njezine trudnoće zbog malformacije ploda, rekla je njezina odvjetnica koja ističe da se prekid trudnoće ni u kojem slučaju ne može izjednačavati s eutanazijom.

"Feticid nije isto što i eutanazija, ogromna je razlika između ta dva pojma", izjavila je Hini odvjetnica Vanja Jurić komentirajući tumačenja liječnika koji odbijaju zahvat uz obrazloženje da je riječ o prenatalnoj ciljanoj eutanaziji, a eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena.

Jurić pak kaže da se, pravno gledajući, "eutanazija odnosi na osobu, čovjeka koji je rođen i nakon toga usmrćen iz različitih razloga".

"Mi ovdje govorimo o plodu, tako da pravno pojam eutanazije s ovim o čemu ovdje govorimo, nema nikakve veze", istaknula je.

Kaže da su u petak podneseni svi prigovori na rješenja prvostupanjskih komisija u četiri zagrebačke bolnice, a rok je osam dana da se očituje drugostupanjska komisija koja će odlučiti može li se prekid trudnoće u šestom mjesecu, u slučaju Mirele Čavajde, obaviti u Hrvatskoj.

Na pitanje hoće li Čavajda u utorak otići u Sloveniju, kamo inače hrvatski ginekolozi upućuju pacijentice u sličnim situacijama, odvjetnica odgovara da će "Mirela do zadnjeg trenutka čekati u Hrvatskoj rezultate drugostupanjske komisije i nakon toga odlučiti".

Odbije li Čavajdu i drugostupanjsko etičko povjerenstvo u Hrvatskoj, ne postoji nikakva pravna dilema da se problem može riješiti u Sloveniji, poručuje odvjetnica Mirele Čavajde.

Ako se stvari nastave razvijati ovim tijekom kojim su se razvijale do sada, cijeli će slučaj imati pravni i sudski epilog, poručuje odvjetnica koja nije željela ulaziti u detalja daljnjih koraka, ističući da im to u ovom trenutku nije prioritet.

'S nama nije razgovarao'

- S njom nitko nije na takav način razgovarao od početka. Kad su napravljene pretrage, ultrazvuk i magnetska rezonanca jedino rečeno je da je stanje krajnje ozbiljno i nepovoljno, da se radi o tumoru, da je vrlo izgledno da će plod umrijeti dok je još u trbuhu, a ako se slučajno rodi da neće preživjeti, a ako i preživi da će živjeti kao biljka. Do petka s njom nitko nije ulazio u rasprave o preživljavanju, te informacije nije dobila - rekla je za N1 govoreći o izjavama ministra Beroša o mogućnosti preživljenja ploda

- Iz posljednjeg nalaza s Merkura od 5. svibnja proizlazi procesija hidrocefalusa tako da je potpuno neistinita tvrdnja koju je ministar iznio javno u petak i mislim da je neodgovorno i pogrešno da na takav način iznosi neprovjerene informacije bez uvida u zdravstvene nalaze žene koja je već sad u stanju u kakvom je- rekla je.

- S njima nije, ali je Beroš rekao da je razgovarao s 40 ginekologa o stanju Mirele Čavajde. Ona je pak razgovarala – s tri. “Ako izuzmemo Sloveniju. Ja ne znam s kim je ministar razgovarao niti po kojoj osnovi jer po zakonu on nema nikakve ovlasti niti razgovarati niti donositi odluke, a pogotovo ne ono što je napravio u posljednjem javnom istupu – prejudicirao odluku drugostupanjske komisije prije nego je prigovor Mirele Čavajde bio podnesen i prije nego je ta komisija uostalom mogla biti osnovana - dodala je.

 

Najčitaniji članci