Obavijesti

News

Komentari 17

Odvjetnici su bili presretni jer su se sve godine truda isplatile

Odvjetnici su bili presretni jer su se sve godine truda isplatile
20

Naš prijatelj Gotovina odlazi kući pred Božić, moći će biti s obitelji. Dobro smo se izgrlili. Markač i Gotovina su sve učinili kako treba, kaže Gotovinin odvjetnik Kehoe

VIDEO

Mislim da je ovo fantastičan dan. Sud je potvrdio svoju pravičnost i ispisao povijest koja se ne tiče samo generala. Oni su bili nezasluženo optuženi i sada im je rehabilitirana reputacija. Sam žalbeni proces je bio težak, tužitelj je koristio svaki trenutak protiv nas, rekao je Markačev odvjetnik John Jones.

- Naš prijatelj Gotovina odlazi kući pred Božić, moći će biti s obitelji. Dobro smo se izgrlili. Markač i Gotovina su sve učinili kako treba. Čuli ste da je predsjedavajući rekao kako se neke točke nisu temeljile na činjenicama, niti jedan civil nije ubijen za napada na Knin. To je bila čista operacija. Za to su zaslužni Gotovina i Markač - dodao je Gotovinin odvjetnik Greg Kehoe.

Markač i Gotovina su sve učinili kako treba

Odvjetnici generala nisu se zaboravili osvrnuti na suca koji je generalima u prvoj presudi odrezao zatvorske kazne.

- Sudac Alphons Orie, kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili potpuno odbačene, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu - rekao je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić.

- Postigli smo ono što smo željeli, a našim klijentima smo pružili uslugu koju su očekivali. To je i meni osobno velika satisfakcija - rekao je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.

Sudac Alphons Orie, kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili potpuno odbačene, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu

Zadovoljan je jer je Haški sud pokazao da ima hrabrosti donijeti odluku koja je pravno motivirana. Uz to je, kaže, presuda značajna za međunarodno ratno pravo.

- Nada je bila lagano sakrivena jer smo do sada vidjeli da je bilo previše odluka koje su bile motivirane drugim razlozima - rekao je Mikuličić. Odmah nakon objave presude Vlada je po generale poslala avion.

- Cijelo vrijeme smo tvrdili da je Oluja bila čista, a za to sad imamo i potvrdu. To smo radili časno i pošteno. Nitko nas više neće prozivati jer smo posao radili kao vojnici - rekao je hrvatski ministar obrane i Gotovinin suborac i prijatelj Ante Kotromanović, koji je bio u avionu koji je po generale otišao u Haag.

Cijelo vrijeme smo tvrdili da je Oluja bila čista, a za to sad imamo i potvrdu

Presudu je posebno emotivno doživio general Ivan Čermak, koji je lani prvostupanjskom presudom oslobođen optužbi za zločine u Oluji.

- Žao mi je što nisam bio u sudnici, ali imam temperaturu. Gledao sam na televiziji presudu. Skoro mi je srce puknulo. Oči su mi pune suza. Konačno je pobijedila istina, prihvaćeni su dokumenti, suci se nisu bavili politikom. Ovo je velika stvar za generale i državu. Prošla je agonija generala. Doći ću na njihov doček u Zagreb pa makar me vozili u kolicima - kroz suze je rekao Čermak.

- Pravda i pravo su se konačno preklopili. Haški sud sad je potvrdio cijelom svijetu da je naš rat bio oslobodilački. Hvala svim braniteljima i svima koji su molili za generale noćas. Konačno smo došli do kraja puta. Stavljamo točku na Domovinski rat. Konačno smo dobili zadovoljštinu. Ono što smo mi znali, sada zna sav svijet - rekao je ministar branitelja Predrag Fred Matić.

Pravda i pravo su se konačno preklopili. Haški sud sad je potvrdio cijelom svijetu da je naš rat bio oslobodilački

- Zahvaljujem se generalima na žrtvi za domovinu. Ona znači nevinost generala, ali i obvezu države da dalje istraži zločine, je li ih bilo i, ako je, da ih procesuira - rekao je predsjednik Ivo Josipović.

- Treba reći da je povijesno važno da smo od tako visoke institucije dobili priznanje da je Hrvatska vodila pravedan, oslobodilački rat. Povjerenje u pravdu se vratilo. Dva čovjeka nevini su ležali u zatvoru, mi smo već dali goleme žrtve za svoju slobodu, a tome se pridružuju i žrtve Markača i Gotovine. Žao mi je, ali je vrijedilo - u Saboru je rekao predsjednik Sabora Josip Leko.

- Tek danas je završio Domovinski rat i tek danas je završila operacija Oluja. Danas je Hrvatska potpuno slobodna, ne samo od neprijateljskih vojnika nego i svih optužbi. Možemo slaviti - rekao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Tek danas je završio Domovinski rat i tek danas je završila operacija Oluja

- Radi se o dvojici nedužnih ljudi, ali to ne znači da nije bilo grešaka. U ratu je bilo grešaka za koje je odgovorna i država. Za one koje se država ogriješila, Hrvatska će svoj dio pravde ispuniti, a Markaču, Gotovini i drugima hvala što su toliko izdržali za Hrvatsku - rekao je premijer Zoran Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.