News

Komentari 33

Odvjetnik Miljević: Zdravku Mamiću obila se o glavu objava dokaza o podmićivanju sudaca

Odvjetnik Miljević: Zdravku Mamiću obila se o glavu objava dokaza o podmićivanju sudaca

Veljko Miljević u postupku podmićivanja osječkih sudaca više nije branitelj Zdravka Mamića jer ga je sudac proglasio svjedokom, ali je za RTL Direkt pojasnio može li Hrvatska sad tražiti izručenje braće Mamić

Istražni sudac u srijedu u 10 sati donijet će novu odluku o istražnom zatvoru za Zdravka Mamića. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu usvojilo je, naime, prethodnu odluku da se ne traži istražni zatvor u slučaju podmićivanja osječkih sudaca. Cijeli slučaj za RTL Direkt komentirao je odvjetnik Veljko Miljević.

On, inače, već 11 dana nije Mamićev branitelj u ovome slučaju jer ga je sudac, kako je objasnio, usmeno obavijestio da ga je Uskok predložio za svjedoka u postupku.

- Nisam izgubio svojstvo branitelja u cijelom zbivanju. Zasad još nema odluke o mome statusu u pisanoj formi, priopćeno mi je to usmeno, ali smatram da su Zdravku Mamiću povrijeđena njegova prava. Ne znam o kojem događaju trebam svjedočiti, o tome znaju sudionici postupka. Postupanje bi trebalo biti tajno, no zadnjih je 10 dana u novinama iznesen čitav niz stvari koje nisu smjele biti iznijete. Tako da se treba pitati je li ovo manevar da se mene ukloni iz postupka - komentirao je Miljević.

Zdravko Mamic

On inače smatra kako se Mamiću obilo o glavu objavljivanje dokaza o podmićivanju osječkih sudaca.

- Zasad mu se to i obilo o glavu, za to što je pokrenuo i ukazivao na tom svom famoznom sticku. Došlo je do toga da nije uredio svoj status, došlo je do toga da nije oštećenik, već počinitelj davanja mita. To je kazneno djelo i kaznena odgovornost, iako manja od primanja. Postoji mogućnost od oslobođenja od kazne, ali on je okrivljenik - istaknuo je Miljević.

Izručenje je vjerojatna opcija, no, kako je pojasnio odvjetnik, Županijski sud tražio je prvenstveno bolje obrazloženje odluke o neizručivanju, no to istražni sudac može i izmijeniti. Ako do toga dođe, RH može odmah tražiti zahtjev za izručenje, raspisat će se tjeralica, a onda ide i postupak izručenja. No, Miljević dodaje - o tom, potom, i tu ima raznih pravnih rješenja.