News

Komentari 0

OESS: Jasni su obrasci ruskoga kršenja humanitarnog prava

OESS: Jasni su obrasci ruskoga kršenja humanitarnog prava

'Neki obrasci nasilnih djela kojima se krši međunarodno pravo o ljudskim pravima kao što su ciljano ubijanje, prisilni nestanak ili otmice civila vjerojatno će zadovoljiti ovu kvalifikaciju'

Misija stručnjaka koju su uspostavile članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) pronašla je dokaze o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je počinila Rusija u Ukrajini, objavljeno je u srijedu u prvom izvješću te misije.

U ožujku je 45 od 57 zemalja članica OESS-a uspostavilo misiju za istragu mogućih kaznenih djela, uključujući ratne zločine u Ukrajini, te proslijedila informacije tijelima poput međunarodnih sudova. Rusija se tome usprotivila.

"Misija je otkrila jasne obrasce kršenja IHL-a (međunarodnog humanitarnog prava) od strane ruskih snaga", navodi se u izvješću, u kojemu se dodaje da se nisu poduzele potrebne mjere opreza, nije se proporcionalno djelovalo ili pošteđivalo mjesta poput škola i bolnica.

Unatoč poricanju Rusije, u izvješću se navodi da je napad 9. ožujka na rodilište i dječju bolnicu u Mariupolju izvela Rusija i da su odgovorni počinili ratni zločin.

Također se navodi da je napad na Dramsko kazalište u Mariupolju 16. ožujka, u kojem je ubijeno 300 ljudi, ratni zločin.

"Misija nije u mogućnosti zaključiti može li se ruski napad na Ukrajinu automatski kvalificirati kao rašireni ili sustavni napad usmjeren protiv civilnog stanovništva", navodi se, referirajući se na kontekst u kojem zločini poput ubojstva i silovanja predstavljaju zločine protiv čovječnosti.

French forensics investigators watch as Ukrainian colleagues explore remains of bodies of burned civilians exhumed from a grave in the town of Bucha

"Međutim, smatra se da će neki obrasci nasilnih djela kojima se krši IHRL (međunarodno pravo o ljudskim pravima), koji su više puta dokumentirani tijekom sukoba, kao što su ciljano ubijanje, prisilni nestanak ili otmice civila... vjerojatno zadovoljiti ovu kvalifikaciju", dodaje se.

"Svaki pojedinačni nasilni čin ove vrste, počinjen kao dio takvog napada i uz saznanje o tome, tada bi predstavljao zločin protiv čovječnosti."

Misija je otkrila i neka "kršenja" s ukrajinske strane, posebno u postupanju prema ratnim zarobljenicima, ali je navela da su kršenja s ruske strane "daleko veća po prirodi i razmjeru".

Najčitaniji članci