Obavijesti

News

Komentari 775

Ogorčena liječnica: Djecu koja nisu cijepljena ne želim primati

Ogorčena liječnica: Djecu koja nisu cijepljena ne želim primati
1

Doktorica Smiljanić, pedijatrica u zagrebačkim Šestinama smatra kako su danas cjepiva znatno poboljšana i moli sve roditelje da cijepe svoju djecu radi njihovog zdravlja

VIDEO

Ja sam uvjereni zagovornik cjepiva. U posljednjih deset godina nisam doživjela niti jedan problem, rekla je Smiljanić Gaberšnik, pedijatrica u Domu zdravlja na Šestinama. Prije nekoliko dana liječnica je na svoja vrata ordinacije nalijepila poruku u kojem poručuje svim roditeljima da više ne želi primati djecu koja nisu cijepljena. Moli ih da preuzmu svoj kartoni i prebace se drugom liječniku.

- Do sada sam imala samo desetak roditelja koji su odbili cijepiti svoju djecu, dok su jedni odlučili otići drugom pedijatru - rekla je liječnica i dodala kako vjeruje da je cjepivo do sada spasilo više ljudi od operacija. Prošlog tjedna liječnica iz susjedne Slovenije napravila je istu stvar. Odbila je liječiti djecu koja nisu cijepljena tvrdeći kako joj to savjest i stručno znanje ne dopuštaju.

Liječnica Smiljanić smatra kako su danas cjepiva znatno poboljšana i moli sve roditelje da cijepe svoju djecu radi njihovog zdravlja. 

- Neki tvrde da sam ja samo zagovornik farmaceutskih kompanija, ali mene se ne može potkupiti, ja zastupam interes djece i iskreno vjerujem u cjepiva - dodaje liječnica. 

Godinama moli roditelje i objašnjava im sve strane cjepiva, a do sada joj se u ordinaciju vratilo samo pet posto djece s povišenom temperaturom. Dok postoje mnogi koji bi se složili da je cijepljenje jedan od najvećih medicinskih uspjeha ipak ima i onih koji se protive tome. Dok se o ovom pitanju vode debate između najvećih stručnjaka ona roditeljima poručuje: "Ja vam garantiram".

Liječnica iz Slovenije ne želi liječiti djecu koja nisu cijepljena

Liječnica iz  slovenskog mjesta Lenart je početkom veljače na vrata ambulante stavila obavijest da je od liječničke komore molila za odobrenje prigovora savjesti zbog čega će moći odbijati djecu čiji ih roditelji ne dopuštaju cijepiti, što je pojava koja je zadnjih godina izraženije, pa oko 5 posto djece nije cijepljeno protiv raznih zaraznih bolesti.

Savjest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za liječenje djece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu, rekla je u razgovoru za ljubljanski list "Žurnal" pedijatrica Bernarda Vogrin koja je odlučila takve male pacijente otklanjati osim u hitnim slučajevima, te njihovim roditeljima poručila da izaberu drugog liječnika.

Tvrdi da ima jake moralne teškoće s prihvaćanjem činjenice da su djeca za koju bi morala brinuti, a nisu cijepljena u opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, zbog čega je od Liječničke komore zahtijevala da joj odobre takav postupak.

S njom su se solidarizirali i neki drugi pedijatri koji upozoravaju i na gubitak vremena s takvim roditeljima koji moraju potpisati razne formulare da odgovornost za necijepljenje preuzimaju na sebe i kojima po zakonu treba objasniti sve rizike takve odluke, i to dok je pred ambulantom mnoštvo drugih bolesnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 775
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C