Obavijesti

News

Komentari 188

Okidač za istragu je nestanak 560 milijuna kuna iz '3. maja'

Okidač za istragu je nestanak 560 milijuna kuna iz '3. maja'
6

Policija je rekla da se istražuje restrukturiranje 3. Maja. Vlada je dala milijune za to, ali je 560 milijuna kuna otišlo u Uljanik. Vladini dužnosnik nam je nakon kontrole tijeka novca rekao: 'To vam je sve za pohapsiti'

VIDEO

Marina Mandić, glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova izjavila je da je kriminalističko istraživanje i uhićenja 12 bivših menadžera vezano i uz "provođenje restrukturiranja brodogradilišta iz Rijeke, odnosno poslovanje grupe poduzeća".

Dakle, policija je i istražitelji su očito krenuli tragom izvješća Državne revizije, ali i internih financijskih kontrola koje su provedene još krajem 2017. godine u 3. maju. Radi se o novcu koji je država dala za restrukturiranje 3. maja, a 560 milijuna kuna je završilo u Uljaniku.

Plenković: Neću o detaljima, Nobilo: Vlada naložila uhićenja
Plenković: Neću o detaljima, Nobilo: Vlada naložila uhićenja

- Nema se tu što puno reći, ti novci su nenamjenski potrošeni. Sve smo mi dali DORH-u i vidjet ćemo što će oni sve utvrditi - rekao nam je još prije tri mjeseca jedan visoki vladin dužnosnik.

O čemu se točno radi?

Uljanik je 2013. preuzeo 3. maj i Komisija je odobrila plan restrukturiranja po kojem država daje 847 milijuna kuna za restrukturiranje 3. maja, a skoro isti iznos je trebao dati Uljanik. Kao i u svakom takvom slučaju, novac za restrukturiranje ide na modernizaciju i promjenu poslovne sheme u prijelaznom razdoblju, uz vraćanje dugova.

Sve kako bi u konačnici na zdravim temeljima i bez državnih potpora brodogradilište nastavilo živjeti. No da nešto ne štima, nakon nalaza državne revizije, potvrdila je i nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić još u studenom 2017. godine, ali to je prošlo ispod radara javnosti.

- Zatražili smo proračunski nadzor u 3. maju kako bi se ustanovio tijek novca i korištenja subvencija koje se isplaćuju iz državnog proračuna - rekla je tada Dalić.

Kraj Uljanika: 'To je tragedija, netko će tu debelo odgovarati'
Kraj Uljanika: 'To je tragedija, netko će tu debelo odgovarati'

Kada je nadzor završen, jedan od državnih dužnosnika koji ga je vidio nam je kratko rekao: "To vam je za sve pohapsiti".
Unatoč tome, Vlada je odobrila tada, početkom 2018. godine interventnu pomoć Uljaniku od 96 milijuna eura. Pokušalo se tada zadnji put spasiti brodogradilište iako se već znalo da su novci iscurili, a čak i Europskoj komisiji se prešutio nalaz.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i tra??e ostavku uprave

Riječki 3. maj dao je 560 milijuna kuna pozajmica Uljaniku iako je trebalo biti obrnuto: Uljanik je trebao ulagati u 3. maj po programu restrukturiranja! No posebno je osjetljivo kad se radi o potporama. Jer one su odobrene isključivo za 3. maj, Uljanik nije imao pravo niti na kunu tog novca po utvrđenom planu restrukturiranja koje je odobrila i Europska komisija. Svejedno, Uljaniku je paralelno država odobravala jamstva za gradnju novih brodova po drugim pravilima i tu se izlagala dodatno, ali podsjetimo, do prije godinu i pol, oni su se predstavljali kao uspješno brodogradilište s punom knjigom narudžbi brodova!

No nadzor koji je krenuo nad potporama je prerastao svoju prvotnu svrhu. Sljedeći trag novca i isplate, došlo se do spoznaje da je Uljanik ugovarao brodove pod takvim uvjetima i rokovima koje nikad nisu ostvarili.

Normalno, onda su stizali penali i gubici jer nisu mogli ispoštovati rokove. Uzimali su predujmove uz državna jamstva za početak gradnje novog broda, a u biti su tim novcem završavali drugi, s kojim se kasnili. I izvješće od kraja prošle godine koje je sastavio Zdravko Marić je pokazalo da je potrošeno 900 milijuna kuna, a da brodovi za koje je taj novac odobren nisu ni započeti.
Samo u zadnja tri i pol mjeseca, porezni obveznici su platili 3,1 milijardu jamstava.  

No, naravno, to je tek bio okidač za istrage. Drugi krak je suradnja s kooperantima koji su povezani s bivšim upravama; kako su dobivali poslove, koliko su  zarađivali dok je brodogradilište propadalo i tko se od svega toga okoristio.

Pokretanje videa...

00:23
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik