Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
201 komentara

Kraj Uljanika: 'To je tragedija, netko će tu debelo odgovarati'

Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se za to daju sredstva poreznih obveznika, rekao je ministar Predrag Štromar

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
201 komentara

Vlada neće tražiti novu odgodu stečaja 3. maja u četvrtak i Uljanik brodogradilišta u petak. To znači stečaj pulskog i riječkog škvera.

Nakon godinu i pol dana problema, traženja strateškog partnera, plaćanja milijardi kuna jamstava, štrajkova radnika, Vlada je ipak izabrala stečaj, a ne restrukturiranje kao opciju.

To je potvrdio u studiju 24sata i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar na vrlo direktne upite hoće li brodogradilišta u stečaj ili restrukturiranje.

- Sad je situacija već dosta jasna te smo dobili informacije od ministara i premijera koliko treba uložiti ako se ide u restrukturiranje i koliko treba platiti ako se ne ide.

Zagreb: U Saboru je održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a SUDBINA ŠKVERA: 'Nije moguće spasiti Uljanik uz primjenu HDZ-ovog modela'

'Ne možemo trošiti novac'

To je sad velika razlika i vrlo brzo će biti odluka.

I u drugim krajevima je bilo takvih pitanja - Varteks je išao u stečaj i na kraju se restrukturirao svojim novcem bez i jedne kune poreznih obveznika. Pevec je išao u stečaj i on je pozitivni primjer da se može raditi u stečaju i poslovati. Siguran sam da će u škverovima biti aktivnosti, ali ne na ovaj način, da se daju sredstva poreznih obveznika - rekao je Štromar.

Pula: Nema ulaska u brodogradiliÅ¡te Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru 'BILO JE PRITISAKA' Radnici Uljanika peti dan u štrajku: Ulazi i dalje zavareni

Na novinarski upit znači li to definitivno odustajanje od restrukturiranja sa strateškim partnerom, potpredsjednik Vlade je odgovorio kako bi radnici mogli početi tražiti i drugi posao.

Pula: Nema ulaska u brodogradilište Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Vidjet ćemo još u ovih nekoliko sljedećih dana. Ali moje mišljenje je da treba razriješiti i reći radnicima: ‘Možete, zahvaljujući rastu bruto domaćeg proizvoda, zahvaljujući potražnji za radnicima, raditi na drugom, boljem, kvalitetnije plaćenome mjestu’. Oni sad rade za minimalac, a siguran sam da mogu naći posao negdje drugdje, čak i u Istri, da ne moraju ići negdje daleko, u kontinentalni dio. To ne znači da možda i neće imati posla u škverovima, ali bolje plaćenog - smatra Štromar. Neslužbeno se može čuti i od HDZ-ovaca da je većina u Vladi ipak za stečaj. Ministar financija Zdravko Marić je već izračunao da bi stečaj stajao oko 4,5 milijardi kuna.

Ministar gospodarstva Darko Horvat još je pokušao progurati restrukturiranje i rekao je da ono ne bi stajalo više od 6,8 milijardi kuna.

U oba iznosa je već uključena 3,1 milijarda kuna koju su porezni obveznici već platili za jamstva za brodove koji nisu nikad sagrađeni.

ŠTROMAR EKSKLUZIVNO ZA 24SATA Uljanik ide u stečaj: 'Radnici, možete si tražiti drugi posao'

Do četvrtka novac za plaće?

Do ovog četvrtka se u slučaju restrukturiranja trebao naći i novac za plaće te međufinanciranje gradnje brodova s DIV grupom Tomislava Debeljaka. Ali nikakvih pregovora o tim novim milijunima nije bilo, što samo dokazuje da neće biti ništa od restrukturiranja.

Od 1992. do posljednje krize država je već platila 3,6 milijardi kuna za restrukturiranje Uljanika. S ovih 3,1 milijardu kuna jamstava porezni obveznici su, dakle, za Uljanik dali zasad 6,7 milijardi kuna.

Uljanik je trenutačno u minusima, a strateški partner Tomislav Debeljak je već ranije poručio da Vlada, ako želi da on uloži novac, mora riješiti sve stare dugove.

- Ne bih to previše komentirao. Mi nismo izvor problema u Uljaniku, mi smo pokušali ponuditi rješenje - poručio nam je rezignirano Tomislav Debeljak na vijest da je Vlada ipak izabrala stečaj.

KOMADINA: 'Nadam se da ova Vlada neće biti grobar naše brodogradnje'

Vlada ima još 1,8 milijardi kuna jamstava za brod jaružar koji je u visokom stupnju gotovosti. Pitanje je kako će i on biti dovršen u stečaju te koliko će toga još doći na naplatu.

Radnici su i dalje u štrajku, a vijest o stečaju dočekali su u nevjerici.

Sindikalist Boris Cerovac kaže da je stečaj loše rješenje.

Pula: Nema ulaska u brodogradilište Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Život s 43 kune na računu

- Ne vjerujem više nikome. Političari stalno pričaju jedno, a rade drugo i gospodin Štromar je trebao razmisliti prije svoje izjave kako to utječe na zdravlje svih preostalih radnika Uljanika. Nadam se da priča o stečaju nije istinita, jer ako jeste, to je za svaku osudu - kaže Cerovac.

Radnici nisu primili plaću od kolovoza. Kažu da jedva krpaju kraj s krajem. Ljuti su.

- Zamislite da se u Hrvatskoj dopustilo da tradicija Uljanika duga više od 160 godina jednostavno propadne, nestane? To je tragedija za koju netko treba debelo odgovarati. Nisam za stečaj Uljanika, a onaj tko to zagovara, neka ide na njegovu dušu - kaže zavarivačica Marija Jakupović (35).

Ne skriva razočaranje.

- Imam dijete od dvije godine. Da mi suprug ne radi u komunalnom poduzeću, ne znam što bih učinila. Imamo i stambeni kredit, a režije još nismo platili ovaj mjesec. Prebacujem s jedne kartice na drugu i tako sam dosad, svih proteklih mjeseci, prebacivala ‘iz šupljeg u prazno’. Sad više neću moći, došla sam do dna. Na računu imamo do kraja mjeseca još točno 43 kune i onda je to - to. Osjećam se izdano, izigrano, ljuto i tužno - kaže nam.

Stečajni upravitelj Ivan Rude kaže da je opcija ili stečaj s preustrojem ili rasprodaja imovine kako bi se pokrio barem dio dugova, a to bi vodilo u likvidaciju.

Pula: Nema ulaska u brodogradilište Uljanik, čak ni za kooperante koji rade na polarnom kruzeru | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Rude: Nije sve izgubljeno

- Da se prije godinu i pol išlo u stečaj s preustrojem, sve bi bilo lakše, a država sigurno ne bi platila milijarde kuna jamstava. Brodovi bi se gradili, a gubitak na njima bi bio manji nego što je plaćeno za jamstva - kaže Rude.

Kad se stečaj otvori, upravitelj mora popisati sve dugove i predložiti stečajni plan koji trebaju prihvatiti i vjerovnici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message