Obavijesti

News

Komentari 4

Oko 2,2 milijuna kuna za 101 projekt za Hrvate izvan zemlje

Spomenuta sredstva Središnji je ured podijelio temeljem javnog poziva na koji su pristigle čak 834 prijave. Projekte iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta od interesa za Hrvate izvan Hrvatske

VIDEO

S nešto više od 2, 2 milijuna kuna, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske poduprijet će u ovoj godini 101 projekt od interesa za Hrvate izvan Hrvatske te financijski pomoći devetero socijalno ugroženih pojedinaca.

Spomenuta sredstva Središnji je ured podijelio temeljem javnog poziva na koji su pristigle čak 834 prijave. Projekte iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, za očuvanje njihova identiteta mogle su prijaviti neprofitne organizacije te fizičke osobe koje djeluju izvan Hrvatske i u njoj.

Iznosi, koje su dobili odabrani projekti, kreću se od 70 tisuća kuna, koliko je dobio projekt osnaživanja kadrovskih resursa Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, do deset tisuća kuna po koliko je dobilo 20-ak projekata.

Po 60 tisuća kuna dobila su tri projekta: Hrvatski jezik u Holy Family, koji je kandidirala istoimena škola iz Geelonga u Australiji, Leksikon Hrvata u Mađarskoj Hrvatske državne samouprave iz Budimpešte te projekt Pomoć Hrvatima u Venezueli splitske udruge Zdenac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanstvenom skupu Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH, koji organizira HAZU u BiH, Ured je dodijelio 50 tisuća kuna, po 40 tisuća kuna Izradi digitalne evidencije o Hrvatima izvan Hrvatske te Večernjakovoj domovnici, projektima koje su kandidirali Ivan Marić i Stipe Puđa.

Sa po 35 tisuća kuna, Ured je podupro Treći hrvatski iseljenički kongres u Osijeku, rekonstrukciju nogometnog stadiona u Donjoj Mahali te projekt Informiranjem i ljubavlju povezujemo Domovinu i Hrvate izvan Hrvatske, prijavili su ih Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, NK Dinamo iz Donje Mahale te Udruga za medijsko promicanje istine Promise.

Sedam projekata dobilo je po 30 tisuća kuna: uređenje interijera, odnosno platoa i pristupne staze u župama svetog Franje Asiškog i Gospe Snježne u Dobrinji i Kreševu-Deževice,manifestacija Srijemci Srijemcima Zajednice Hrvata Zemuna, izgradnja doma mjesne zajednice Kuljenovci-Markovac kod Dervente, obnova sportsko-rekreacijskog centra u Mrkodolu kod Tomislavgrada, Centar mladih Hrvata sveti Nikola u Janjevu, te Glazbena turneja za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata u Australiji Zaprešić boys &Nered, projekt Ivana Novosela.

Nabava nove lektire u mostarskoj Osnovnoj školi Ilići, Pametna ploča u Srednjoj školi u Busovači, Očuvanje hrvatskog jezika i tradicije u Lašvanskoj dolini, gastro-etno manifestacija u Berlinu Neretva u srcu, neki su do ukupno 19 projekata kojima je Ured dodijelio po deset tisuća kuna.

Socijalno ugroženim Hrvatima iz Argentine, Srbije i BiH, Ured je dodijelio jednokratne novčane pomoći u iznosima od pet do sedam tisuća kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora