Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1848 komentara

Organizatori Split Gay Pridea razočarani slabim odazivom

Najavljeno je oko 300 sudionika Split Gay Pridea, no pola sata prije početka povorke u Đardinu ih se okupio tek 50-ak. Njima su se u povorci pridružili turisti

I.Ivanović/Pixsell
Foto: I.Ivanović/Pixsell
1848 komentara

Četvrti po redu Split Gay Pride počeo je ove subote u 12 sati u Đardinu, a povorka je gradom krenula oko 14 sati. Iako je bilo najavljeno da će se okupiti oko 300 sudionika, pola sata prije početak povorke u Đardinu je bilo tek 50-ak sudionika.

Njima su se u samoj povorci gradom pridružili i neki turisti i novinari pa je tako brojka narasla na oko 200 sudionika.

Organizator razočaran: Ne razumijen Splićane

Organizator Pridea, Ljubomir Mateljan iz Udruge Rišpet, bio je vidno razočaran slabim odazivom . Kazao je kako ne razumije zašto su ljudi u Splitu nezainteresirani, te da će nakon ovoga sjesti i razmisliti što iduće godine i kako privući veći broj sudionika.

Sudionici traže ravnopravnost, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu

Povorka je ove godine krenula iz Đardina Ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, Ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice s povratkom do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, a koji se do sada održavao na rivi.

Ovogodišnji Pride samostalno organizira udruga Rišpet pod sloganom 'Potpuna ravnopravnost' . Sudionici Pridea traže potpunu ravnopravnost, pravo na brak i izvanbračnu zajednicu i od svojih zahtjeva neće odustati, rekao je Ljubomir Mateljan.

[video: 917974 / ]

Na Prideu bez gradonačelnika i SDP-ovaca

Dan prije Split Pridea policija, gradonačelnik, ali i druge institucije upozoravali su javnost na toleranciju i uvažavanje. Iako je gradonačelnik Ivo Baldasar najavio svoj dolazak, subotnje planove pokvarile su mu stranačke obaveze . Glavni odbor SDP-a očito je razlog zašto se ni jedan ministar neće pojaviti u Splitu iako su pozvani.

- Ja razumijem da oni imaju svojih stranačkih obaveza, no ipak im upućujem kritiku jer ljudska prava ne mogu čekati - komentirao je Mateljan.

Jedini političar koji se ove godine pridružio povorci bio je Baldasarov izaslanik, njegov zamjenik Goran Kovačevič, koji je kazao kako je u ime Grada došao dati svoju potporu.

Posebna regulacija prometa

Zbog Pridea će u užem centru grada, od 10.30 sati do završetka, biti blokirano nekoliko prometnica osim za vozila javnog gradskog prijevoza , vozila s dozvolom i Hitnih službi. Tako će biti zatvoren dio od kružnog toka na Zapadnoj obali (raskrižje Trumbićeve obale i Brajevića prilaza) prema Rivi, od Manuške poljane prema Sinjskoj ulici i Strossmayerovom parku odnosno Đardinu te od raskrižja Zagrebačke i Držićeve ulice prema Đardinu.

Od 13 sati bit će povremeno ograničeno kretanje Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom, rivom, Narodnim trgom i Bosanskom ulicom.

Da bi sve prošlo bez incidenata pobrinut će se oko 600 policajaca koji će osiguravati događaj. Osim pripadnika PU splitsko-dalmatinske, za red i mir brinut će se i policajci iz okolnih policijskih uprava, a na tom će se događaju prvi put koristiti i jedno od dva MUP-ova kombi stožerna vozila opremljena s modernom video-opremom i opremom za telekomunikacije.

[video: 918110 / ]

Policija uhitila mladića zbog prijetnji članu udruge Rišpet

PU splitsko-dalmatinska izvijestila je kako je uhitila 19-godišnjaka koji je protekla dva dana sa svog korisničkog profila na društvenoj mreži uputio na portal udruge Rišpet ozbiljne prijetnje jednom od organizatora Split Pridea.

Kako je djelo počinjeno iz mržnje, policija postupa po službenoj dužnosti te je 19-godišnjak predan pritvorskom nadzorniku prije privođenja na ispitivanje u Državno odvjetništvo.

Ljubomir Mateljan iz udruge Rišpet nije želio komentirati uhićenje mladića. Kazao je samo kako su prema Udruzi upućene prijetnje s dosta vulgarizma te kako očekuje da nadležne službe odrade svoj posao.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message