Obavijesti

News

Komentari 7

Oluja Eleanor bjesni Europom; u Francuskoj poginuo skijaš

Oluja Eleanor bjesni Europom; u Francuskoj poginuo skijaš
6

Jaki vjetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, španjolsku obalu i Francusku. U Švicarskoj su puhali vjetrovi do 163 km na sat

VIDEO

Oluja Eleanor, četvrta ove zime koja je zahvatila zapadnu Europu s vjetrovima koji pušu do 160 km na sat, izazvala je u srijedu brojne nesreće i poremetila je zračni i željeznički promet, a u Francuskoj je jedna osoba poginula.

Jaki vjetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, španjolsku obalu i Francusku, gdje je jedan 21-godišnji skijaš poginuo kada je na njega palo stablo na skijalištu Morillon. Petnaest osoba je ozlijeđeno, od kojih četvero teško.

Sjeverozapadno od Londona vjetrovi su odnijeli u zrak dva trampolina i bacilli ih na prugu.

Vjetrovi koji pušu do 163 km na sat  u Švicarskoj i 147 km/h na sjeveru Francuske izazvali su probleme u zračnom prometu u nekoliko zemalja.

U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle 60 posto letova je kasnilo u polasku i trećina njih u dolasku.

Najmanje 252 letova je otkazano u amsterdamskoj zračnoj luci Schipol, a u cijeloj Nizozemskoj su puhali vjetrovi do 130 km/h.

Tijekom nekoliko sati je bio obustavljen zračni promet u francuskim zračnim lukama Bale-Mulhouse i Strasbourg.

U frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano dvadesetak letova.

U nekoliko zemalja je bilo problema i u željezničkom prometu. U Francuskoj je cestovni promet otežan kao i željeznički zbog pada električnih vodova i stabala.

I u Njemačkoj su poremećeni željeznički i cestovni promet a također je otkazano natjecanje u skijaškom trčanju za Svjetski kup u Oberstdorfu.

U Švicarskoj je meteorološka služba za srijedu izdala upozorenje na oluju treće kategorije od ukupno pet. Neke ceste su preventivno zatvorene zbog poplava i željeznički promet je djelomično obustavljen u kantonu Appenzell.

Isto tako su neke autoceste u Engleskoj zatvorene zbog pada stabala i prevrnutih automobila.

Španjolske meteorološke službe su izdale upozorenja za sjevernu obalu. U pokrajinama Asturias i Galicija valovi bi mogli doseći visinu od 7 metara.

U Švicarskoj je većina skijališta zatvorena, što je slučaj i s nekim francuskim skijaškim destinacijama poput Chamonixa i Avoriaza.

Stotine tisuća domaćinstava je ostalo bez električne energije, posebice u Francuskoj ( 225.000). U Irskoj je bez električne energije još 27.000 domaćinstava u srijedu.

U Parizu je Eiffelov toranj nekoliko sati bio zatvoren zbog jakog vjetra. U Francuskoj se oluja usmjerila prema jugoistoku i sada se na Korzici očekuju rafali od 180 ili čak 200 km/h.

Eleanor je četvrta oluja koja zahvaća ove zemlje od početka prosinca, nakon oluja Ana, Bruno i Carmen.

SAD: Rijetka zimska oluja na jugoistoku; Novoj Engleskoj prijeti "meteorološka bomba"

Rijetka zimska oluja pogodila je jugoistok Sjedinjenih Država u srijedu i 'zabijelila' glavni grad Floride nakon 30 godina, dok se istodobno Nova Engleska na sjeveroistoku priprema za "meteorološku bombu" koju prognostičari najavljuju za četvrtak.

Guverneri južnih država od Virginije do Floride upozorili su stanovnike da mogu očekivati zaleđene ceste i mnogo niže temperature od uobičajenih za ovo doba godine.

Guverner Georgije već je proglasio izvanredno stanje u dijelu svoje države, a u nekim područjima Južne Karoline mještani su nagomilali zalihe i ispraznili police prodavaonica.

Kombinacija snažnog vjetra i niskih temperatura uzrokovala je nestašice struje na jugoistoku i zaledila ceste te time otežala putovanje na posao milijunima Amerikanaca od sjevera Floride do juga Virginije.

Dio škola i sveučilišta zatvoren, a krovove u floridskom glavnom gradu Tallahasseeju zabijelio je snijeg nakon 30 godina.

Istodobno se šest država Nove Engleske, od Connecticuta do Mainea, priprema za obilne snježne padaline koje se najavljuju u četvrtak. U Bostonu ga tako očekuju oko 30 centimetara.

Prognostičari najavljuju da će snijeg padati brzo, nekoliko centimetara po satu, a oluju će pojačati tzv. "meteorološka bomba".

Radi se o pojavi koju je prvi puta opisao Fred Sanders, profesor na MIT-u, 1980. godine. Događa se kada tlak zraka u središtu oluje u 24 sata padne za najmanje 24 milibara (hPa).

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.