News

Komentari 178

Omikron u Hrvatskoj? Čeka se službena potvrda, testirali su čovjeka koji je došao iz Afrike

Omikron u Hrvatskoj? Čeka se službena potvrda, testirali su čovjeka koji je došao iz Afrike

REZULTATI DANAS Uzorak je pobudio sumnju na prisustvo nove varijante koronavirusa. Navodno se testirao strani radnik iz Južne Afrike koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu

Postavljena je sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost, rekao nam je ministar zdravstva Vili Beroš komentirajući navode kako se u Hrvatskoj pojavio prvi slučaj omikrona, novog soja korona virusa.

I dalje se čeka službena potvrda, no kako javljaju, stručnjaci su sve više sigurni i složni u tome da se kod pacijenta radi upravo o novoj varijanti korona virusa. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je izvjestio kako je u Hrvatskoj, sada po prvi put utvrđena sumnja u prisustvo nove varijante covida-19. Rezultate bi trebali objaviti danas.

Proširio se za tjedan dana

”U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo odmah po primitku rezultata obavijestiti javnost. Više informacija objavit ćemo uskoro”, priopćio je HZJZ. Podsjetimo, prvi slučajevi omikrona detektirani su u južnoj Africi, a novi soj se u samo tjedan dana proširio diljem svijeta. Dosad je detektirano i nekoliko slučajeva u zemljama članicama EU. Najbliže Hrvatskoj je sve do petka bio slučaj potvrđen u Italiji. Prema pisanju Jutarnjeg lista, uzorak za koji stručnjaci smatraju da bi mogao biti zaražen omikronom, uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici. Navodno se testirao strani radnik iz Južne Afrike koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu.

Našli antitijelo koje neutralizira sve sojeve?

Kineski su znanstvenici objavili da su izolirali antitijelo koje učinkovito neutralizira sve sojeve korona virusa i za koje kažu da bi moglo biti baza za buduće univerzalno cjepivo.

Naš poznati imunolog, prof. dr. Zlatko Trobonjača, kaže kako je to u teoriji moguće, ali vijest ipak ne smatra spektaklom koji bi značio prekretnicu u pandemiji.

Kinezi imaju bazu za cjepivo?

- Postoje dijelovi virusa koji se ne mogu i ne smiju mijenjati, pa je moguće da se imunosna reakcija usmjeri na te dijelove proteina i da teoretski protutijelo spriječi vezanje virusa na receptore. No virus može naći način kako to eskivirati - kaže Trobonjača.

Najčitaniji članci