News

Komentari 1

Omikron su potvrdili i u BiH

Omikron su potvrdili i u BiH

Omikron varijanta soj koronavirusa potvrđena je u srijedu i u Bosni i Hercegovini gdje do sada nisu zabilježeni slučajevi zaraze novom varijantom koja se ubrzano širi svijetom

Svi slučajevi zaraze omikronom potvrđeni su u laboratoriju Kliničkog centra u Sarajevu gdje je testirano stotinu uzoraka uzetih od pacijenata početkom tjedna u domovima zdravlja u glavnom gradu BiH.

"Od 100 uzoraka u 10 slučajeva je potvrđena mutacija koronavirusa u smislu potvrđene omikron varijante", kazala je ravnateljica Kliničkog centra Sebija Izetbegović za komercijalnu televiziju Hayat.

U BiH je u protekla 24 sata na koronavirus testirano nešto više od tri i pol tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 800 osoba.

U aktualnom valu pandemije najveći dnevni broj novozaraženih bio je 1250 a dnevni je broj trenutačno u prosjeku ispod tisuće.

U BiH su na snazi razmjerno blage epidemiološke mjere jer nema posebnih ograničenja rada ugostiteljskih objekata a nije propisana niti obveza posjedovanja dokaza o cijepljenju ili preboljenju za ulazak u bilo koju javnu ustanovu.

U BiH bez tih potvrda nesmetano mogu ulaziti državljani susjednih zemalja.

Od izbijanja pandemije u BiH je koronavirusom zaraženo više od 283 tisuće ljudi a umrlo je nešto više od 12,5 tisuća oboljelih od covida-19.

Najčitaniji članci