News

Komentari 14

On je 'uno di noi': Dobit će trg ispred dvorane u kojoj je igrao

On je 'uno di noi': Dobit će trg ispred dvorane u kojoj je igrao

Kobe je bio 'uno di noi'. Jedan od nas. Odrastao kao sva djeca Reggio Emilije, igrajući se u gradskim parkovima, na gradskim igralištima, u gradskim dvoranama... - kaže gradonačelnik Vecchi

Cijeli se svijet još uvijek nekako pokušava pomiriti sa šokantno preranim i tragičnim odlaskom Kobeja Bryanta koji je u 41. godini poginuo zajedno s 13-godišnjom kćerkom Giannom i još sedmoro putnika u padu helikoptera.

Legenda NBA lige te, općenito, jedan od najboljih sportaša svih vremena rođen je u Philadelphiji, ali je sa šest godina zajedno s obitelji preselio u Italiju gdje mu je otac Joe nastavio karijeru nakon što je otišao iz NBA.

Bryantovi su najprije živjeli u Riettiju pa ubrzo preselili u Reggio Emiliju prema kojoj je gajio posebnu ljubav i stalno isticao kao jedno od najdivnijih mjesta za život u kojem je proveo najsretnije godine djetinjstva.

Dan danas smo svjedoci čestih netrpeljivosti domicilnog talijanskog stanovništva prema strancima, ali bez obzira na to što je bio drukčiji Kobeja su za Reggio Emiliju i Pistoiju vezale uspomene pune samo jedne emocije - ljubavi.

Tata je bio omiljeni sportaš, cijela je obitelj ionako poštivala katoličke običaje jer im je vjera oduvijek bila bitna, a Kobe je kao i svi lokalni klinci obožavao nogomet (bio je navijač Milana).

Kao svako dijete Kobe je u roku odmah i bez ikakvog napora nego čisto spontano i zapravo usput naučio talijanski koji je savršeno tečno govorio do kraja života.

Košarka mu je ušla pod kožu već kad je imao 3 godine, u Reggio Emiliji se sportom kojem će postati jednim od sinonima počeo baviti svakodnevno i organizirano u lokalnim klubovima, a djed mu je poštom iz Amerike slao VHS kazete sa snimkama NBA utakmica da klinac može na miru gledati, uživati i 'krasti' NBA poteze.

Tri desetljeća poslije najveći svih vremena, Michael Jordan, reći će:

- Od koga bih izgubio 'jedan na jedan'? Ako govorimo o igračima koji su igrali na mojoj poziciji: ni od koga. U deset partija... Nema šanse da me netko pobijedi. Osim možda Kobeja. Jer je ukrao sve moje poteze - smijao se MJ koji je silno poštovao Bryanta i bio mu mentor od prvog susreta na All Star utakmici na kojoj mu je, premda suparnik, odmah na parketu počeo davati prve savjete jer naravno da mu je, kao cijelom svijetu, bilo jasno da je započela jedna posebna, kolosalna i po svemu izvanredna karijera.

Sa Kobejem i Joeom u Italiji su uživale starije sestre Shaya i Sharia te mama Pamela Cox čija je ljepota postala legenda sama za sebe u cijeloj Reggio Calabriji. Inače, i mamin brat John "Chubby" Cox bio je košarkaš.

Kobe je ime dobio po japanskom gradu i famoznoj japanskoj govedini koju su njegovi 'starci' obožavali, a srednje ime Bean mama i tata su 'ukrali' od očevog igračkog nadimka - Joe "Jellybean" Bryant.

Ljeta su Bryantovi provodili u domovini, ali prije završetka škole u Italiji bilo je vremena za uživanje na plažama Reggio Calabrije i završne treninge u klubu Pallacanestro Reggiana u kojem je proveo sve svoje košarkaške godine na ovoj strani Atlantika.

U njegovoj Reggio Emiliji nedavno su obnovili sportsku dvoranu, a novim urbanističkim planom preko puta ulice u kojoj je dvorana nastao je i novi gradski trg.

Gradonačelnik Luca Vecchi u ponedjeljak poslijepodne je objavio:

- Novi trg ispred Via Guasco, ispred dvorane u kojoj je odrastao, zvat će se: Trg Kobeja Bryanta. Jer Kobe je bio 'uno di noi'. Jedan od nas. Odrastao kao sva djeca Reggio Emilije, igrajući se u gradskim parkovima, na gradskim igralištima, u gradskim dvoranama. Tipično sretno djetinjstvo našeg kraja i našeg grada. Tata zvijezda seniora, a on jedan od ljubimaca Škole košarke u Pallacanestro Reggiana. Vraćao se stalno svom gradu, cijeli svoj prekratki život stalno isticao kako ima dva doma: američki i talijanski. Njegov osmijeh i ljubav prema košarci bili su velika divota više njegovog grada, njegove Reggio Emilije. Njegovog doma. Počivaj u miru Kobe. Reggio Emilia te nikada neće zaboraviti - rekao je gradonačelnik Vecchi.

Najčitaniji članci