Obavijesti

News

Komentari 2

On-line studij: 'Sjedim doma i studiram na američkom faksu'

On-line studij: 'Sjedim doma i studiram na američkom faksu'
1

Nikola Jozić (32) diplomu prestižnog američkog sveučilišta Stanford stekao je studirajući u Varaždinu. Sve više Hrvata studira online i povećava izglede za posao

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Želite imati diplomu nekog prestižnog svjetskog sveučilišta, ali neizvedivo vam je otići studirati u inozemstvo? Nema problema, danas se fakultet može završiti i online. Sve više hrvatski studenti koriste tu mogućnost.

Naravno, trebate platiti školarinu i redovito slušati kolegije te polagati ispite, no uz dobru organizaciju poznati MIT, Oxford ili Harvard možete završiti iz udobnosti svoje fotelje. Uz to, postoji i besplatna varijanta, završiti neki od tečajeva svjetskih sveučilišta putem interneta i dobiti certifikat koji će vam sigurno pomoći u pronalaženju posla. Studenti profesora Darija Čerepinka sa Sveučilišta Sjever odslušali su tako neke od 200-tinjak besplatnih tečajeva koje u sklopu edukacijske kompanije Coursera nude 33 poznata svjetska sveučilišta. Coursera, koju su 2012. osnovali stanfordski znanstvenici Daphne Koller i Andrew Ng, danas ima nekoliko milijuna studenata iz cijelog svijeta. Prijava na sustav je jednostavna. Potrebno se prijaviti registracijom u kojoj treba ostaviti e-mail adresu. Poslije toga se izabere tečaj koji se želi pratiti i sva daljnja komunikacija ide ili preko web platforme ili e-maila. Svaki tečaj ima nekoliko dijelova: od uvodnih objašnjenja do videopredavanja, zadataka i testova, a student im može pristupiti u vrijeme koje mu odgovara. Pojedini zadaci ili testovi vremenski su ograničeni ili je zadan rok za njihovu predaju, a postoji i mogućnost sudjelovanja u grupnom razgovoru, uživo s predavačima, za koji se treba unaprijed prijaviti. Ako žele potvrdu da su tečaj odslušali i položili, studenti moraju polagati završni ispit.

- Potičemo studente da što je moguće više u svojem obrazovanju koriste različite izvore, uključujući i online tečajeve relevantnih znanstvenih institucija te tako stječu znanja koja koriste tijekom studija, a ujedno se navikavaju na potrebu samostalnog i cjeloživotnog učenja. Također, razvijamo svoj sustav za ‘online učenje’ pa su tako, u ovom trenutku, svi kolegiji na bilo kojem od studija Sveučilišta postavljeni na sustave e-učenja, pri čemu se na pojedinim studijima, poput Multimedije, oblikovanja i primjene, u ovom trenutku razrađuju načini na koje bi se predavanja i nastavni materijali mogli učiniti u potpunosti dostupnima u nastavi. Studenti već sad na pojedinim kolegijima dobar dio zadataka obavljaju online, ocjenjuju i komentiraju radove svojih kolega ili raspravljaju o temama izvan vremena predavanja, na nekoj od online platformi koju Sveučilište Sjever koristi u nastavi - govori profesor Darijo Čerepinko i dodaje kako su online tečajevi, na kojima studenti mogu slušati predavanja profesora s prestižnih sveučilišta, korisni jer pružaju dodatna znanja te stvaraju naviku kontinuiranog učenja.

I sam ih je koristio tijekom svojeg doktorskog studija.

Nikola Jozić (32), koji je nedavno na Sveučilištu Sjever stekao diplomu magistra odnosa s javnostima, koristio je Courseru tijekom studija, i to uglavnom tečajeve iz odnosa s javnošću.

- Bilo mi je to vrlo korisno. Ja već radim u marketingu i to mi je puno pomoglo u poslu, a pomoglo je i mojim prijateljima pri pronalaženju posla. Kad netko vidi da imate certifikat sa Stanforda, ipak vas gleda malo ozbiljnije. Preporučio bih to svim studentima jer ipak je riječ o predavanjima najboljih profesora na svijetu, a uz dobru organizaciju stignu se odslušati tečajevi - govori Nikola, čiji je sljedeći korak dobiti certifikate za odslušane tečajeve.

Smatra kako bi bilo odlično kad bi se tečajevi prestižnih sveučilišta na hrvatskim fakultetima priznavali kao izborni predmeti, no zasad za to nema zakonske osnove. Online studiranje danas nije neuobičajen način obrazovanja u većem dijelu Europe, a dosad se u raznim oblicima online učenja okušalo više od pet milijuna studenata diljem svijeta. Studiranje na daljinu dostupno je i u državama regije, ali i ugledni fakulteti, poput Oxforda, Cambridgea, MIT-a i Harvarda, nude online studiranje, čija školarina stoji kao i za studente koji pohađaju fakultet. 

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.