Ona će biti Milanovićev izbor za predsjednicu Vrhovnog suda | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 20

Ona će biti Milanovićev izbor za predsjednicu Vrhovnog suda

Ona će biti Milanovićev izbor za predsjednicu Vrhovnog suda

Svojedobno je stažirala na Županijskom sudu u Zagrebu i 1994. je položila pravosudni ispit. Đurđević je bila i kandidatkinja Plenkovićeve Vlade za Međunarodni kazneni sud

VIDEO

Zlata Đurđević će prema svemu sudeći biti kandidatkinja Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, barem je tako sinoć za RTL izjavio Radimir Čačić koji je rekao da mu je Milanović to potvrdio u telefonskom razgovoru.

Profesorica Đurđević rezervna je hrvatska kandidatkinja za sutkinju Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), uz troje glavnih kandidata, sutkinju Ustavnog suda Lovorku Kušan, suca Vrhovnog suda dr. sc. Marina Mrčelu i predstojnika Katedre za kazneno pravo PF u Zagrebu prof. dr. sc. Davora Derenčinovića.

Zoran Milanović zagrizao je u sudstvo. Bit će njegova najteža, ali za Hrvatsku najvažnija bitka
Zoran Milanović zagrizao je u sudstvo. Bit će njegova najteža, ali za Hrvatsku najvažnija bitka

Na stranicama Europskom suda za ljudska prava izbor je predviđen za lipanj, s tim da mu prethode razgovori pred stručnom komisijom koja će Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe predložiti hrvatskog predstavnika. Kao rezervna opcija hrvatske Vlade, Đurđević bi – najkasnije u lipnju, a možda i prije – mogla biti slobodna da je predsjednik predloži za čelnu poziciju u sudstvu. Zakonske kriterije ispunjava. 

Svojedobno je stažirala na Županijskom sudu u Zagrebu i 1994. je položila pravosudni ispit. Uostalom, kvalifikacije za najvišu funkciju u pravosuđu i visoke moralne kvalitete traže se i za suca ESLJP-a. Osim toga, Đurđević je bila i kandidatkinja Plenkovićeve Vlade za Međunarodni kazneni sud.

Predsjedniku Milanoviću idealan bi izbor mogla biti i jer se uklapa u njegovu formulu danu u obliku predizbornog obećanja, kad je rekao da osoba koja će biti kandidirana za predsjednika VS-a mora biti beskompromisna, moralno besprijekorna i najbolja, a ne najpodobnija. Đurđević je članica Državnoodvjetničkog vijeća, Povjerenstva za azil RH, članica stručnih skupina za izmjene zakona, te domaćih i međunarodnih stručnih udruženja, govori engleski, njemački i francuski...

Đurđević je predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta i redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, bavila se europskim uhidbenim nalogom i sudskom praksom u vezi s tim institutom u državama EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20

VIDEO

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'
POKRENULI PETICIJU

Vapaj brata poginulih Katarine i Stjepana: 'Zašto je Albanka iz zatvora puštena uz jamčevinu?'

Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije, poručio je Viktor Đerek koji je u tragičnoj nesreći u travnju ostao bez brata i sestre