News

Komentari 5

Ona je ulovila Žalac: 'Predmet nismo preuzeli od Uskoka, sami smo pokrenuli istragu'

Ona je ulovila Žalac: 'Predmet nismo preuzeli od Uskoka, sami smo pokrenuli istragu'

Laptoš je vodila istragu te kasnije zastupala optužnicu u aferi INA-MOL protiv bivšeg HDZ-ova premijera Ive Sanadera

Tamara Laptoš gotovo je pet godina bila ravnateljica USKOK-a, a za njezina mandata pokrenute su mnoge istrage, uključujući one protiv Zdravka Mamića i pokojnog zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića. Upravo te istrage su okončane podizanjem optužnice. 

No, osim toga vodila je istragu te kasnije zastupala optužnicu u aferi INA-MOL protiv bivšeg HDZ-ova premijera Ive Sanadera. U svojem gostovanju na N1 osvrnut će se na trenutnu optužnicu protiv Gabrijele Žalac i po čemu je taj slučaj specifičan.

Prisjetimo se Gabrijela Žalac narednih 30 dana će biti u Remetincu. Odlučio je tako sudac istrage Krešimir Devčić usvojivši prijedlog Ureda europskog tužitelja (EPPO) da se Žalac pritvori zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

- U ovom predmetu zaprimili smo prijavu OLAF-a. Prije toga Ured europskog javnog tužitelja o tom predmetu nije imao saznanja. “OLAF provodi administrativne postupke, nisu nadležni za kazneni progon počinitelja kaznenih djela na štetu financijskih interesa EU-a - rekla je.

- Kad zaprimimo prijavu i predmet se registrira u EPPO-u, počinje proces verifikacije. Upućujemo upit u nadležno nacionalno tijelo postoji li takav predmet. Ako se radi na predmetu, radimo evokaciju. Ako nadležno tužiteljstvo nema predmet ili nije živ, donosimo odluku o pokretanju sukladno uredbi. Uredba govori samo o istrazi - pojasnila je kako postupa Ured europskog javnog tužitelja.

- Da predmet nije živ znači da se na njemu radilo i više se ne radi. U ovom predmetu donijeli smo odluku o pokretanju istrage. Da smo predmet preuzeli od Uskoka radilo bi se o evokaciji. Mi smo pokrenuli istragu - rekla je.

“Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a”

- EPPO ima dvije razine – centralnu u Luxemburgu i decentralizirane u zemljama članicama. Decentraliziranu razinu čine europski delegirani tužitelji, koji su potpuno neovisni od nacionalnih tužilaštva. Ne mogu primati upute ni od koga osim EPPO-a. To je samostalno, nadnacionalno tijelo EU-a - govori.

Uredba određuje da su države članice dužne osigurati support europskim delegirani tužiteljima. Moramo imati nacionalne asistente i to je na neki način prepušteno državama članicama. EPPO ne može zapošljavati ljude i osigurati prostor -  nastavlja Laptoš.

Rekla je da o postupanju Uskoka u predmetu Softver ne može govoriti.

- Pet država članica ne sudjeluje u radu Ureda. To je politička odluka svake države, o tome ne mogu govoriti. Ja sam izabrana putem natječaja - kaže.

Stalno vijeće u kojemu su tri tužitelja nadzire njezin rad imaju ukupno 15 stalnih vijeća, objašnjava.

 - Nemamo ni dovoljno osoblja, još zapošljavamo - dodala je da je proračun EPPO-a 41,4 milijuna eura.

- Od 1. lipnja do 1. listopada u Uredu je registrirano 1340 predmeta. Pokrenuto je 430 istraga. Potencijalna šteta u svim ovim predmetima dostiže 7 milijardi eura - govori Laptoš.

 

Najčitaniji članci