Obavijesti

News

Komentari 50

Ona radi kulen od sira: Vole ga vegetarijanci, ali i mesoljupci

Ona radi kulen od sira: Vole ga vegetarijanci, ali i mesoljupci
4

Piroška Ružić (49) u kulen od sira stavlja sve kao i u onaj od mesa, samo što je glavni sastojak domaći kravlji sir. Kulen od sira rasprodali su na najvećoj kulenijadi u Jagodnjaku

VIDEO

Svima nastojimo ugoditi kad nam dođu u posjet, čak i onima, što je nevjerojatno za Baranju, koji jednostavno ne jedu meso, rekla je Piroška Ružić (49) iz Novog Bezdana.

Iako okružena brojnim mesnatim delicijama koje dolaze iz njezina obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, pronašla je rješenje i za prijatelje vegetarijance.

Ova vrijedna mljekarica, kojoj mlijeko od deset krava otkupljuje Belje, tvrdi da je njezin kulen od sira toliko uvjerljiv da će rijetki prepoznati koji su sastojci te delicije.

- Kad smo te iste naše prijatelje zamolili da kušaju kulen od sira, bili su nepovjerljivi, mislili su da ih varamo, jer po izgledu kulena od sira koji je, u stvari, više nalik kulenovoj seki, bili su uvjereni da je to meso! Kad su probali, a pogotovo kad su se malo namrštili zbog pikantnosti, nisu mogli doći sebi od sreće. Konačno su se mogli pohvaliti, našalili su se, da su se predali mesnom izazovu - priča Piroška.

Njezina logika je bila jednostavna - ako se može napraviti kulen od mesa, zašto istom tehnologijom ne bi mogao nastati i kulen od sira.

U kulenu od sira su svi sastojci isti kao i u standardnom kulenu, osim naravno mesa.

- Koristim domaći kravlji sir. Sve drugo je isto – sol, papar, ljuta i slatka paprika i češnjak, i sve je domaće, s naše zemlje. Nema konzervansa i umjetnih aroma. Nakon što napravimo sir i dodamo sve što ide u kulen, punimo crijeva i potom, kao i svi suhomesnati proizvodi, ide se u pušnicu, loži se vatra i dimi. Proizvodnja je potpuno ista kao kad se radi klasični kulen - ističe Piroška koja je početkom lipnja sudjelovala na najvećoj hrvatskoj kulenijadi u Jagodnjaku prodala sve što je tamo odnijela.

Zasad se njime ne bave komercijalno, ali u bliskoj budućnosti, kad imanje preurede za potrebe seoskog turizma, “kulen od sira” će biti njihov ponajveći magnet, uz već razgranatu lepezu sireva, od dimljenih do onih s vlascem, češnjakom ili sjeckanim orasima.

- To što Piroška radi, koliko god bilo dobro i atraktivno i zanimljivo, ipak se ne može nazvati kulenom, to je mliječni proizvod. S obzirom na to da se za ovitak kulena koristi svinjsko slijepo crijevo, koje zovu i katica, koje ima dosta širok promjer, velika je umjetnost proizvesti vrhunski kulen - ističe Goran Kušec, jedan od najvećih slavonskih autoriteta za kulene. S njim se slaže i jedan od najpoznatijih hrvatskih proizvođača kulena Luka Lasović.

- Teško da se to može nazvati kulenom, ne bi se ni smjelo. Možda salama od sira, ali ne smije se čak ni tako zvati. Krši pravila o proizvodnji kulena, no kod nas ipak ona nisu uspostavljena na razini države. Kulen je specifičan jer se radi pomoću debelog svinjskog crijeva zbog kojeg ispadne širi u odnosu na druge salame. Osnova kulena je svinjsko meso, i to je isto u svim državama, a u Hrvatskoj se koristi svinjsko crijevo i po tome je poseban - kaže Lasović.

Zvali ga kulen ili ne, ukusni proizvod Piroške Ružić sigurno će zadovoljiti i nepca ljubitelja mesa.     

Svi sastojci su domaći, nema ničeg umjetnog

Piroška za kulen od sira koristi domaći kravlji sir, sol, papar, ljutu i slatku papriku te češnjak. Sve je domaće, s njezine zemlje i bez konzervansa i aditiva.

Inače, hrvatski kulen specifičan je po tome što se za njegovu izradu koristi šire svinjsko crijevo zvano katica.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.