Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
16 komentara

Onečišćenje u gradovima BiH : 'Zrak je opasan za stanovnike'

Na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) istaknut je podatak kako je gore stanje od Sarajeva na cijelom svijetu samo u New Delhiju

General view of the city as smog blankets Sarajevo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
16 komentara

Gradovi u kotlinama i industrijskim središtima u Bosni i Hercegovini u petak su ponovo pod visokim stupnjem onečišćenja zraka koje predstavlja opasnost za sve kategorije stanovništva, izvijestili su u jutarnjim satima iz različitih institucija koje se bave praćenjem kvalitete zraka.

General view of the city as smog blankets Sarajevo ZABRINJAVAJUĆE STANJE Sarajevo: Za zagađenje zraka krivi su Amerikanci i ćevapi?

Prema pokazateljima s mjerne postaje u  krugu veleposlanstva SAD u Sarajevu koja nadzire koncentraciju mikročestica prašine u zraku indeks njegove kvalitete bio je 257 na ljestvici čiji je maksimum 500.

To znači stanje koje je u tzv. ljubičastoj zoni i definirano je kao "vrlo nezdravo" te utječe na zdravlje svih osoba.

Na mrežnim stranicama američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA) istaknut je podatak kako je gore stanje od Sarajeva na cijelom svijetu samo u New Delhiju gdje je indeks njegove kvalitete izmjeren brojkom 306 što je već u posljednjoj, kritičnoj zoni označenoj kao opasna i koja donosi ozbiljne posljedice po zdravlje.

TREĆI DAN ZAREDOM Gori od New Delhija: Sarajevo se guši u onečišćenom zraku

I mrežne stranice Air Visual-a na kojima su istaknuti kumulativni podaci prikupljeni iz različitih lokalnih izvora sadržavale su upozorenje kako je u Sarajevu zrak vrlo nezdrav uz napomenu da je osim čestica prašine velika i koncentracija ugljičnog monoksida.

Slično je stanje zabilježeno i u industrijskim središtima poput Zenice i Tuzle te u Doboju gdje je 2016. godine puštena u rad nova termoelektrana na ugljen građena kineskom tehnologijom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message