Obavijesti

News

Komentari 22

Oni su majstori čarobnih ruku: Rade svakog dana i po 12 sati

Oni su majstori čarobnih ruku: Rade svakog dana i po 12 sati
4

Na festivalu OPG-A, poduzetništva i obrta u Zelini predstavili su rezance, igračke i papuče. Damir Adamović (46) i Karmen Tepeš Adamović (49) svoj su obrt za proizvodnju ekoigračaka otvorili još 1999.

VIDEO

Damir Adamović (46) i Karmen Tepeš Adamović (49) svoj su obrt za proizvodnju ekoigračaka otvorili još 1999. godine. Ideju su dobili godinu dana ranije.

- Kupovali smo za Božić igračke za djecu naših prijatelja. Svidjeli su nam se drveni autići, ali bili su skupi i uvozni. Tad nam je palo na pamet da bismo takvo nešto mogli napraviti i sami. Trebalo nam je još oko sedam mjeseci da nabavimo sav alat i materijale da možemo početi s biznisom - rekao je Damir, koji radi kao učitelj tehničkog odgoja i informatike. Supruga Karmen nezaposleni je trgovac. Damir ručno izrađuje igračke od drva, pili ih i brusi, a Karmen je zadužena za njihovo bojenje.

- Moram napomenuti da bojimo samo ukrasne i neke uporabne predmete, koje također izrađujemo, a igračke ne. Najveći dio igračaka izrađujemo po narudžbi. Hit su igračke s imenom djeteta - rekao je Damir.

Među najprodavanijima su autići, vlakovi, avioni, helikopteri, dvorci, životinje i slagalice. Mogu se kupiti po cijeni od 10 do 35 kuna. Od uporabnih i ukrasnih predmeta izrađuju vješalice, okvire za slike, ukrase za bor. Najviše posla imaju oko blagdana, tad rade i po 12 sati na dan. Proizvode prodaju po sajmovima i preko interneta.

U maloj radionici Dubravke Bekavac (48) iz Suhopolja papuče nastaju kao od šale. Anatomske su, ručno rađene i od prave kože. Ima ih jednobojnih, šarenih, s uzorkom, otvorenih za ljeto, zatvorenih za zimu, ukrašenih cvjetovima...Dubravka kaže da ih zapravo nije lako izraditi, ali njoj nakon 30 godina radnog staža u tvornici obuće ništa nije problem. Zahvaljujući bogatom iskustvu i završenoj obućarskoj školi u Borovu, odlučila je otvoriti svoj obrt za proizvodnju anatomskih papuča.

- Papuča je jako zahtjevna ako se radi kvalitetno i da lijepo izgleda. Za jedan par treba mi oko sat vremena, a pomažu mi suprug i sin - otkrila je Dubravka, vlasnica obrta Dubra d.o.o. Sa svojom obitelji na dan izradi oko 15 pari papuča. Prodaju ih na sajmovima te preko interneta, a potecijalni kupci mogu ih pronaći na Facebooku. Dubravka papuče radi na specijalnom šivaćem stroju na kojem stanjuje kožu. Na kraju se koža pari i navlači na kalupe. Kožnati dio zašije ručno za potplate, na tradicionalni način. Za par Dubravkinih papuča valja izdvojiti 135 kuna. Od nje naručuju i škole te dječji vrtići.

Bračni par Sokić iz Nove Gradiške već se 40 godina bavi planinarenjem i gljivarstvom. Odlučili su svoj hobi pretvoriti u biznis. Prije tri godine aktivirali su svoj OPG i počeli nuditi ručno rađenu tjesteninu s vrganjima i ljekovitim biljem.

- Trenutačno je sezona medvjeđeg luka, pa sad beremo njega. Miksamo ga i spremimo dio da bismo ga imali tijekom cijele godine. Stavljamo ga u tijesto i supruga Vera (55) potom ručno napravi rezance - rekao je Zdravko Sokić (58).

Od pribora imaju samo električnu miješalicu za tijesto, a sve ostalo rade ručno. Recepte sami smišljaju. Napravili su tako ocat od divljeg šipka, zatim pesto od medvjeđeg luka, rezance s kurkumom, đumbirom, crnilom od sipe, kao i čokoladne rezance.     

Plaćate tek nakon dostavljanja

Sokići šalju kupcima proizvode dostavom u običnom paketu, te u njega stave i broj računa na koji kupci trebaju uplatiti novac za pošiljku. Kažu da ih još nitko nije nikad prevario te kako na ovaj način žele vratiti povjerenje među ljude.     

Boje samo uporabne predmete, a igračke ne boje da bi bile prirodne

 

igracke

Vlakiće, aute i helikoptere koje kupite kod obitelji Abramović svako dijete može staviti u usta, bez opasnosti da se otruje bojom. Obitelj ih radi od kvalitetnog drva. Obojit će vam, primjerice, vješalicu za dječju sobu ili neku dekoraciju za stan.     

Anatomske papuče Dubravke Bekavac potpuno su hrvatske

Materijal za pupuče Dubravka nabavlja isključivo u Hrvatskoj. Po kvalitetnu kožu tako odlazi u Varaždin, Sesvetski Kraljevec i Osijek.

papuce

Izuzetno su kvalitetne budući da je Dubravka zanat izučila u obućarskoj školi u Borovu, a ima i 30 godina radnog staža iza sebe.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"