Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
68 komentara

Oni su srušili Johnsona, a on im prijetio: E, sad ćete vidjeti!

Premijer Boris Johnson izgubio je većinu, leđa mu je okrenuo čak 21 torijevac koji su s oporbenjacima progurali proceduru kojom bi onemogućili da Velika Britanije izađe iz EU bez dogovora

68 komentara

Veliku Britaniju trese najveća politička kriza u modernoj povijesti. Britanski parlament kasno sinoć izglasao je pokretanje procedure kojom bi se zabranio Brexit, izlazak zemlje iz Europske unije, bez dogovora s EU, što je težak poraz premijera Borisa Johnsona. Nešto prije 23 sata počelo je glasovanje, protivnici Brexita pobijedili su s 328 naprama 301 i sad mogu donijeti zakon kojim bi se službeno tražila odgoda Brexita koji je premijer najavio za 31. listopad, dogovorio se s EU ili ne.

Britain's Prime Minister Boris Johnson meets with NHS workers inside 10 Downing Street in London NIŠTA OD IZLASKA IZ EU 31.10.? Borisov poraz: Parlament želi blokirati Brexit bez sporazuma

Težak je to poraz premijera kojem je leđa okrenuo čak 21 torijevac, među njima i Nicholas Soames, unuk britanskog vođe iz Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla te nekoliko bivših ministara.

21 'razbojnik'

Torijevci su dio povijesne britanske stranke koja prethodi današnjoj Konzervativnoj stranci koja je zamijenila torijevsku 1830. godine. Riječ  torijevac dolazi iz irske riječi tóraí - razbojnik, a često je korišten od političkih suparnika te stranke.

E ovo je 21 'razbojnik' koji je okrenuo leđa Johnsonu i koji zajedno s laburistima, liberalnim demokratima i škotskim nacionalistima planira progurati novi zakon koji bi obvezao premijera da od Europske unije zatraži odgodu Brexita ida, umjesto izlaska 31. listopada, datum izlaska iz EU bude pomaknut na 31. siječnja 2020. godine.

Foto: dailymail.com

'Nećeš igrati ruski rulet sa zemljom'

To planiraju napraviti brzo, prije nego u ponedjeljak poslijepodne stupi na snagu kraljičina odluka, izdana na zahtjev premijera Johnsona, o privremenoj suspenziji rada parlamenta do sredine listopada. Oporbenjaci žele da Brexit bude zakonski odgođen, a tvrde da žele spriječiti premijera da igra ruski rulet sa zemljom koja se nekoć smatrala stupom ekonomske i političke stabilnosti.

Johnson, koji je još na početku zasjedanja, dok je bio za govornicom, formalno izgubio većinu u parlamentu jer je konzervativni zastupnik Philip Lee prebjegao liberalnim demokratima, zaprijetio je prebjezima.

- Sad će svi slušati Bruxelles i da, svim torijevcima koji su glasovali s oporbenjacima poručujem da ih stranka više nikad neće kandidirati na izborima. Ne želim prijevremene izbore, ali nameće nam se još jedno besmisleno odgađanje Brexita. Želim da svi znaju da ni pod kojim okolnostima neću tražiti od Bruxellesa novu odgodu. Izlazimo 31. listopada, bez ako i bez ali - bjesnio je Johnson.

No, baš mu ne sve po planu.

Nogometnim rječnikom, Johnson gubi 2-0 u gostima, leđa su mu okrenuli i torijevci, a za raspisivanje izvanrednih izbora potrebna mu je dvotrećinska većina u parlamentu, što znači da bez oporbenih laburista ne može raspisati izvanredne izbore. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message