Obavijesti

News

Komentari 8

Opalić: Mirovine će opet rasti iduće godine, one najniže za tri posto, a obiteljske za 10 posto

Opalić: Mirovine će opet rasti iduće godine, one najniže za tri posto, a obiteljske za 10 posto

Što je plaća viša, jednog dana će i mirovina biti viša, poručio je pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u emisiji Otvoreno

VIDEO

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno o gospodarskoj prognozi komentirali su su Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Silvano Hrelja, saborski zastupnik (Hrvatska stranka umirovljenika) i Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kroflin smatra da su zahtjevi Sindikata znanosti realni, ali ne veliki. Rekao je kako zapravo traže malo obzirom na okolnosti, inflaciju, porastu troškova života te kretanja ostalih plaća u zemlji. 

- Tražimo povećanje od 8 posto u listopadu kako bismo na razini ove godine barem djelomično kompenzirali udarac inflacije. Plaće naših članova će za pravo realno pasti i to značajno. U privredi plaće rastu 10 posto, 10 posto rastu cijene, naše plaće rastu 4,3 posto. Sutra očekujemo novu ponudu Vlade - rekao je 

Svjetski je dan borbe protiv siromaštva: Minimalnu plaću treba povećati za najmanje 20%
Svjetski je dan borbe protiv siromaštva: Minimalnu plaću treba povećati za najmanje 20%

Opalić je rekao da će ponude ostaviti samim pregovaračkim odborima. Na pitanje hoće li sutra biti bolja ponuda na stolu, rekao je: "Čuli ste premijera". 

- Svih 6 godina Vlade Andreja Plenkovića obilježen je snažnim rastom plaća i inflacija ga nije pojela. Dosad smo uvijek uspješno vodili socijalne dijaloge, ja sam uvijek optimist i vjerujem da će to završiti dobro - rekao je. 

Kroflin je rekao da izjava premijera ohrabruje. 

- Politika premijera u povećanju plaća bila je uspješna onoliko koliko su bili uspješni Sindikati u pritiskanju Vlasti da poveća plaće. Povišica ne bi bilo bez štrajka od 36 dana, da nismo svake pregovore inicirali i debelo se namučili da nešto izborimo. Da ne bi ispalo da je to sve samo zasluga Vlade - dodao je. 

Rad umirovljenika u porastu, zaposleno ih oko 23 tisuće
Rad umirovljenika u porastu, zaposleno ih oko 23 tisuće

Sever se složio da inflacija "jede" plaće svima. 

- No da ne bi bilo zabune. Sindikati iz privatnih sektora podupiru zahtjeve svojih kolegica i kolega iz državnih i javnih službi. Tu nema podvojenosti. Postoji dio tvrtki u privatnom sektoru koje loše posluju i ne mogu podignuti plaće radnicima, međutim to ne znači da i oni ne pokazuju razumijevanje za zahtjeve koji se događaju u javnom sektoru. Zanimljivo je da su istraživanja vrlo jasno pokazala da su u ovom razdoblju inflacije isplate dobiti u tvrtkama rasle, kad se na kraju krajeva i oduzme ta inflacija, u jednoj pozitivi. Dakle, dobit je u pozitivi, a istovremeno su plaće kaskale za inflacijom i nisu je dosegnule - poručio je. 

Kroflin je rekao da je u prvih šest mjeseci porez na dobit u Hrvatskoj porasla za 40 posto u odnosu na prvih šest mjeseci lani. 

- To govori u prilog tezi gospodina Severa, rekao je.

Hrelja je rekao da se rezultati rada sindikata vide kod obračuna mirovine te kako se umirovljenici ne moraju organizirati da bi pregovarali s Vladom već da postoji mehanizam za usklađivanje. 

Ekonomist iz Sindikata znanosti i obrazovanja: Štrajk je moguć, situacija je relativno zapaljiva
Ekonomist  iz Sindikata znanosti i obrazovanja: Štrajk je moguć, situacija je relativno zapaljiva

- To govori o snažnoj vezi između živog i minulog rada te stvaranju humanijeg društva - rekao je. Smatra kako je profit ustvari u Hrvatskoj neplaćeni rad, a neplaćeni rad stvara novo siromaštvo. 

- Nikako da osobama u mirovini damo jednu razinu dostojanstva - rekao je, ali je i pohvalio Vladu zbog trećeg dodatka. 

Opalić je najavio povećanje najnižih mirovina 1.1.2023. za 3 posto i obiteljskih za 10 posto. Složio se da se povećavaju mirovine, ali da njihov postotak u odnosu na plaće - pada.

- Što je plaća viša, jednog dana će i mirovina biti viša - naglasio je.

Sever je podsjetio da osim neplaćenog rada još jedna isplata nagriza buduću mirovinu - proklizavanje isplate na plaće u onim dijelovima koji nisu oporezivi. 

Filipović: Uvođenje eura donosi mnogo prednosti i otvara prilike
Filipović: Uvođenje eura donosi mnogo prednosti i otvara prilike

- Poslodavci sve više pritišću prema javnim vlastima da se poveća mogućnost neoporezivih isplata, s druge strane radnici to prihvaćaju u očaju jer im treba, poslodavci na tome štede, a na kraju krajeva jednog dana kad idu u mirovinu taj dio im ne ide u mirovinski obračun - naglasio je.

Hrelja je rekao da se stvara opći dojam u društvu "da se stvara nepresušno vrelo novca i da mi imamo svoju štampariju". 

- Što god netko mislio moram reći da su ove mjere pomoći i povećanja plaća - i poduzetnicima i obiteljima i umirovljenicima odmjerene i u skladu s mogućnostima proračuna. Da ne bi netko mislio da je to nešto neodređeno. Proračunska ograničenja nas sve zajedno obvezuju - naglasio je.

Ministar financija: Inflacija će se smanjiti, to apsolutno nema nikakve veze s uvođenjem eura
Ministar financija: Inflacija će se smanjiti, to apsolutno nema nikakve veze s uvođenjem eura

Kroflin je poručio da u paketima mjera najviše nedostaje pristup plaćama te da bez toga nema adekvatne i kvalitetne borbe za građane i njihovu poziciju u ovoj situaciji. 

- Tu je zasada Vlada "kiksala" - rekao je. 

Sever je ponudio rješenje.

- Smanjiti profite u uvjetima u kojima smo u ovako visokoj inflaciji. Tu treba i Vlada RH i Vlade drugih zemalja udariti snažno porezom na te ekstra profite na jednoj strani, a onda na drugoj strani poticati snažan rast svih plaća. Od minimalne do svih ostalih, u kombinaciji s tim i mirovina, i onda tek nekakve javne mjere i kolektivno pregovaranje - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa