Obavijesti

News

Komentari 30

Opasan trend: Sve više vozača u vožnji se koristi mobitelom

Opasan trend: Sve više vozača u vožnji se koristi mobitelom

U devet mjeseci ove godine na području PU brodsko-posavske policija sankcionirala čak 538 vozača zbog korištenja mobitela tijekom vožnje. To je čak 85.5 posto više nego u istom razdoblju lani

Na cestama PU brodsko-posavske u prvih devet mjeseci ove godine zbog korištenja mobitela tijekom vožnje kažnjeno je čak 538 vozača, 85.5 posto više nego u istom razdoblju lani, samo ovog vikenda njih 87. 

S obzirom da se mnogi vozači koji mobiteliraju dok upravljaju motornim vozilima i biciklima "provuku" nezamijećeno, nema dvojbe da je upotreba mobitela u prometu još brojnija i postala opasna i izravna ugroza sigurnosti u prometu. 

- Vozač koji telefonira tijekom vožnje ima smanjenu pažnju kao da, na pr., u krvi ima 1 promil alkohola, čitanje ili pisanje poruke mobitelom oduzima najmanje pet sekundi pažnje vozača, a automobil je tada doslovce bez nadzora 70 metara ako ide brzinom od, primjerice, 60 km/sat. Korištenje mobitela u prometu odvlači pažnju i iznimno je opasno za vozače, bicikliste i pješake. Istraživanja pokazuju da više od 30 posto biciklista koristi mobitel tijekom vožnje te 50 posto pješaka i to dok prelaze ceste-rekla je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica PU brodsko-posavske - Kata Nujić. Zato će policija u idućim akcijama tom problemu na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške pridati još veću pažnju.