Obavijesti

Promo sadržaj

Opasna pogreška: Jesu li i vama pancerice prevelike?

Opasna pogreška: Jesu li i vama pancerice prevelike?
2

Stručnjaci u industriji skijanja procjenjuju da oko 75% alpskih skijaša kupuje skijašku opremu na krivi način. Najčešća pogreška je korištenje pancerica koje su za čak dva puna broja veće nego što bi trebale biti!

Na pitanje koji je dio skijaške opreme najvažniji, mnogi će skijaši izdvojiti skije. One jesu osnovni dio opreme jer je bez njih nemoguće spustiti se niz planinu, ali gube svoju funkciju ako se koriste bez odgovarajućih skijaških cipela. Ako su pancerice toliko bitne, zašto većina skijaša čini istu stvar i kupi ih u neispravnoj veličini?

Birajte sigurnost prije udobnosti…

Znatan broj ljudi pri kupnji pancerica razmišlja o udobnosti svojih stopala. Ne žele da ih skijaške cipele stišću, već biraju one u kojima su nožni prsti slobodniji, a i zglobovi se pomiču, nesvjesni da su to dvije najveće zamke u koju mogu upasti. Naime, kod odabira novih pancerica udobnost jest jedna od važnih karakteristika koju se mora zadovoljiti, ali nije najvažnija! 

Pancerica nikada neće biti udobna kao tenisica! Ona bi trebala dati osjećaj čvrstoće sličan onome kao kad je noga u gipsu, ali ne smije pritiskati nogu niti joj stvarati bol. Ako su sve kopče na pancerici do kraja zategnute, a stopalo i peta u unutrašnjosti i dalje „plivaju“, tada je pancerica prevelika, preširoka i prelabava. Takva skijaška cipela ne samo da vam neće pomoći u kroćenju skija na stazi, nego može ugroziti i vaš život. 

Početnici će u prevelikim pancericama imati osjećaj kao da se voze traktorskom prikolicom s ćelavim gumama i bez servo upravljača, a na kraju dana će ih boljeti cijelo tijelo, ne samo noge. Napredni rekreativci će zbog neadekvatne veličine skijaških cipela osjećati pojačani umor, stopala će im biti hladnija i bolnija nego inače, a moguće je i da će izgubiti interes za novim avanturama na snijegu. Zbog češćih padova na stazi neće biti zadovoljni tehnikom skijanja ili će imati dojam da su nazadovali.

… i manji broj nego onaj koji inače nosite!

Prilikom probe skijaških cipela u trgovini često se zaboravi da njima, baš kao i svakoj novoj obući (tenisicama, kožnim cipelama, čizmama…) treba nekoliko dana nošenja da bi se oblikovale i postale udobne. Kako biste kupili najprikladniju obuću za vaše ekshibicije na snijegu, savjetujemo da se obratite stručno potkovanom osoblju trgovine sportskom opremom Hervis, a koji će vam na licu mjesta posebnim uređajima izmjeriti dužinu i širinu stopala, objasniti zašto je bitna i tvrdoća pancerica ili tzv. fix te kako funkcionira memorijska pjena u njihovoj unutrašnjosti. 

Veličina pancerice varira od proizvođača do proizvođača. Pojedini ski brendovi proizvode nešto šire modele od ostalih, drugi pak osjetno uže, dok neki u ženske pancerice dodaju još jedan sloj toplinske zaštite kako njihova nježna stopala ne bi osjećala hladnoću. 

Ako kupujete nove skijaške cipele isključivo samo prema dužini svojeg stopala, onda birajte one koje su za pola do maksimalno jedan broj manje od onog ispisanog na vašim tenisicama. No, zapamtite da ovakav pristup nije najidealnije rješenje – male pancerice se nakon nekoliko dana mogu raširiti i za 20% i savršeno prilagoditi stopalu, dok ih je gotovo nemoguće smanjiti ako su prevelike! Isto pravilo vrijedi i za dječje cipele za skijanje. Radije iznajmite pancerice za vašeg mališana, nego da ga dovedete u opasnost jer ste namjerno kupili prevelike pancerice razmišljajući kako će mu „biti dobre još sljedeće dvije sezone“.
 
Pancerice su „kraljice“ opreme za alpsko skijanje. Jednom kad kupite odgovarajući model i veličinu, godinama neće biti potrebe za njihovom zamjenom, dok se isto ne može reći za skije, skijašku odjeću i ostale dodatke skijaške opreme. Stoga napravite mudar potez i skoknite do Hervisa, gdje ćete u mnoštvu modela različitih proizvođača skijaških cipela kao što su Head, Salomon, Atomic ili Ficher definitivno naći one koje vam savršeno odgovaraju!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura