Obavijesti

News

Komentari 102

Opasne vrućine diljem Europe, u Dalmaciji temperature i do 37°C

Opasne vrućine diljem Europe, u Dalmaciji temperature i do 37°C

I danas su na snazi upozorenja Meteoalarma zbog velikih vrućina. Za riječku regiju na snazi je crveni alarm, dok je za ostatak Hrvatske na snazi žuti alarm, također zbog toplinskog vala...

VIDEO

U većini krajeva u Hrvatskoj danas će biti pretežno sunčano i vruće, a u zapadnim i sjeverozapadnim predjelima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu povremeno će biti umjerene naoblake uz mogućnost za poneki pljusak praćen grmljavinom.

I danas su na snazi upozorenja Meteoalarma zbog velikih vrućina. Za riječku regiju na snazi je crveni alarm, dok je za ostatak Hrvatske na snazi žuti alarm, također zbog toplinskog vala.

Oborina će biti češća u Istri i Gorskom kotaru, osobito u prvom dijelu dana, a popodne je može biti i u sjevernijim područjima, ponajprije uz granicu sa Slovenijom.

Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren istočni. Na Jadranu će tijekom jutra puhati slaba do umjerena bura, a danju jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 29 i 34, u Dalmaciji do 37 stupnjeva.

U prvom dijelu novoga tjedna slijedi promjena - razmjerno kratkotrajna, ali ponegdje prilično žestoka - do kraja ponedjeljka na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a tijekom utorka i srijede gotovo diljem Hrvatske.

Vrućine u Europi

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stupnjeva Celzija učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahtijeva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

"Čak i u ovoj gušećoj vrućini bolje je staviti je (masku) na 38 stupnjeva, nego dobiti koronavirus", rekla je Daniela Ianneli, pedesetpetogodišnja zaposlenica gradske uprave Rima.

Četrnaest talijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se zaštititi od sunčanice?

Pokretanje videa...

Kako se zaštititi od sunčanice 01:52

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci tisuća Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

"Zbog toplinskog vala država treba biti budna, a svi trebaju biti oprezni", kazao je premijer Jean Castex.

Nizozemskoj su posjetitelji plaža dobili preporuku da izbjegavaju ljetovalište Zandvoort blizu Amsterdama.

Vlasti navode da je ljetovalište prenapučeno da bi se održavala socijalna distanca.

"Postoje mnogo mirnije plaže na našoj obali i u drugim vodama. Savjetujem vam da ih potražite", rekla je čelnica pokrajinskog tijela za sigurnost Marianne Schuurmans, prenose nizozemski mediji.

Spas od verlikih vrućina primoštenci i njihovi gosti potražili su uz more

Dugi redovi biciklista nastali su ispred trajekta za Schiermonnikoog, jedan od zapadnofrizijskih otoka blizu njemačke granice, dok je temperatura u južnoj Nizozemskoj skočila na 35 stupnjeva Celzija, nakon hladnijeg vremena.

Britanski metereološki zavod zabilježio je u petak najvišu temperaturu ove godine.

U londonskoj zračnoj luci Heathrow temperatura je iznosila 35 stupnjeva Celzija.

Mnogi stanovnici Londona vlakovima su krenuli u Brighton na južnoj obali Engleske, dok je Met Office objavio da bi se niže temperature mogle vratiti za vikend.

U Austriji i Bugarskoj također su zabilježene najviše temperature.

U Beču je temperatura iznosila 37 stupnjeva Celzija prije no što je ljetna oluja donijela olakšanje.

Španjolski metereološki zavod upozorio je da se toplinski val kreće iz Afrike, u Madridu je zabilježena temperatura od 38 stupnjeva Celzija, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stupnjeva.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa