Obavijesti

News

Komentari 47

Opasni internet trendovi: Kako dječja igra postaje ruski rulet

Opasni internet trendovi: Kako dječja igra postaje ruski rulet
1

U dječje klinike javljaju se sve mlađa djeca sa sve težim ozljedama koje su nastale kao rezultat bizarnih trendova. Jedna od opasnijih igra među djecom je igra kukavice

VIDEO

Ozljede s kojima smo se susretali kod djece prije desetak godina bile su slučajne i blažeg oblika, a danas su isprovocirane i daleko brutalnije nego prije. Ozljede koje su bile češće kod 13-godišnjaka danas su prosječne za 10-godišnjake, objašnjava specijalist dječje kirurgije, prim.dr. Zoran Barčot, voditelj hitne kirurške službe Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Opekline, prijelomi, nagnječenja i slične ozljede u njegovu su poslu svakodnevica, a kaže kako su roditelji najčešće šokirani kada otkriju kako se dijete ozlijedilo jer nisu imali pojma što mališan radi. 

- To su najčešće igre nadmetanja i natjecanja. Primjerice, dječaci u blizini kolodvora imaju običaj penjati se po vagonima. Uz visoki napon, ima onih koji ne prežive. Sretniji dođu k nama, no riječ je o kritičnim situacijama u kojima su opekline takve da će im posljedice ostati cijeli život, nastavlja dr. Barčot i dodaje kako su česti lomovi nastali zbog parkoura, craninga ili plankinga. 

Riječ je o igrama u kojima sudionici preskaču razne prepreke, penju se na opasna mjesta, skaču s vrtoglavih visina ili na nevjerojatnim mjestima pokušavaju zadržati ravnotežu. 

- Među iznimno opasnim igrama istaknula bih igru kukavice koja je popularna u ovoj četvrti među djecom petih razreda. Djeca legnu na tramvajsku prugu, a posljednji koji ostane na njoj do dolaska tramvaja nije kukavica. O tome sam obavijestila roditelje, ali mi je jedna majka odbrusila da se to ne zbiva u školi pa otkud mi pravo uznemiravati je, a druga je tražila da joj pokažem snimku i dokažem da je njezin sin u toj grupi - govori defektologinja i logopedica prof. Ljiljana Šiljak, stručna suradnica u OŠ Savski Gaj u Zagrebu.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.