Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
236 komentara

Opečeni dječak (5) s majkom i bratom živi u kuhinji restorana

Irena, Marin i Josip tjedan prežive sa 50 kn. Znaju gdje su sve akcije u gradu. Žive u kotlovnici i kuhinji bivšeg restorana. Hladno im je i muku muče sa štakorima

Robert Anić/Pixsell
Foto: Robert Anić/Pixsell
236 komentara

(Identiteti korisnika pomoći su skiveni ili izmijenjeni jer su obitelji zamolile da ih ne izlažemo dodatnoj društvenoj stigmi posebno radi zaštite djece. Za istinitost njihove životne priče i potrebu jamče udruge kojima smo medijski pokrovitelji. Zato ne tražimo novac već konkretne stvari koje im mogu pomoći. ) 

Pročitajte više o akciji 24anđeli

OBITELJ 1. treba:

  • drva za ogrjev
  • kuća ili stan na čuvanje, plaćali bi samo režije
  • trajna hrana (konzerve i sl.)
  • odjeća broj 116
  • tepih (dimenzije 150x300 cm)
  • dvije police kao regal

Kruh, mlijeko, tjestenina, glavica kupusa, može se s tim preživjeti. Kruh i mlijeko imamo svaki dan, a onda što bude, bude. Znam gdje su sve akcije i rasprodaje u gradu. Iz šupljega u prazno, tako to ide, s 50 kuna živimo tjedan dana, kaže Irena (36). Sa svojim sinovima Marinom (5) i Josipom (18) živi u kotlovnici i kuhinji bivšeg restorana. Stariji sin je u kotlovnicu dovukao madrac i tu spava. U toj prostoriji se nalazi i mali rešo na kojem Irena kuha. Ona i mlađi sin spavaju na krevetu u kuhinji. Nemaju grijanje, ni hladnjak, ni ormar. U utičnicama nemaju struje. Osim što im je hladno, muku muče sa štakorima i miševima.  

Žive od 1600 kuna

- Hladno nam je jer su na podu i zidovima pločice. Pokrijemo se dekama i malo deblje obučemo. Nadam se samo da ova zima ne bude bila jako oštra - kaže Irena. Ona je bez posla i obitelj živi od 1600 kuna. 

- Nije uvijek bilo tako teško. Živjela sam s nevjenčanim suprugom. On je radio i iako smo se selili imali smo novaca. No počeo je piti i sve bi novce zapio. Morala sam ga ostaviti. Alimentaciju nam, naravno, ne plaća. Nije se niti sjetio sinovog rođendana neki dan pa je mali bio sav utučen - kaže Irena. 

Dječak mjesecima nije govorio

Mlađi sin ne smije na sunce, a ne smije niti biti na hladnom. Dječak po rukama i nogama ima opekotine. 

- Vrela juha je pala na pod s peći. Marin se prestrašio i potrčao prema meni. Pao je u tu juhu i opekao se. U bolnici je bio dva mjeseca. Prestao je pričati. Ima 22 posto tijela opečeno. Danas priča, ali mora ići kod logopeda i psihologa - kaže Irena. 

Njezin drugi sin ima poremećaj u koncentraciji. Bio je loš u školi pa su ga oduzeli majci i smjestili u udomiteljsku obitelj. Kod udomiteljice je živio pet godina.

- Gospođa se nije baš trudila pa Josip nije završio srednju školu. Nije kod nje više mogao izdržati i vratio mi se dva mjeseca prije nego što je udomiteljici istekao ugovor - kaže Irena. Josip sada želi završiti tečaj za konobara no za to nema novaca.   

Ako im želite pomoći, javite se: 

Udruga Anđeo bez krila

mobitel: 092/1604-008

Adresa:

Odakova 5

10 000 Zagreb

web stranica: www.andeobezkrila.hr

Predaja donacija: svaki dan od 18 do 20 sati

mobitel za predaju donacija: 092/1604-008 

Pročitajte više o temi na stranici 24anđeli

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message