Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Operacija prostate: Vodeni kirurški nož čuva potenciju

Preciznim vodenim nožem liječnici mogu potpuno ukloniti tumor i prostatu, te operirati bubrege i jetra, što će ubuduće i činiti u KB Merkur

P.Glebov
Foto: P.Glebov

Pacijent iz Zagreba (63) sretan je što će i nakon operacije kojom su mu liječnici KB-a Merkur otklonili karcinom prostate imati potenciju te biti seksualno aktivan. Liječnički tim na čelu s ravnateljem bolnice dr. Željkom Vidasom u srijedu je prvi put u Zagrebu obavio operaciju vodenim nožem. Riječ je o uređaju koji pod tlakom od 20 bara (usporedbe radi, automobilska guma ima dva bara) štrca vodeni mlaz tanak milimetar. On je vrlo oštar i precizan zbog posebno složenog sustava cjevčica.
Najvažnije je da nakon ovakve vrste operacije u potpunosti ostaje sačuvan živčani sklop potreban za potenciju. Kako nam je pojasnio dr. Vidas, preduvjeti za ovakvu operaciju su da je pacijent seksualno aktivan te da mu tumorski marker, takozvani PSA, nije veći od 10. To, drugim riječima, znači da bolest nije uznapredovala i proširila se izvan prostate. Operacija je trajala malo više od tri sata, a inače traje pola sata dulje od klasične operacije, upravo zbog očuvanja živčanog sklopa. Pacijent je prije operacije liječnicima pojasnio da ima aktivan seksualni život i da mu je iznimno važno zadržati potenciju. Zbog toga ga je oduševila mogućnost da ga liječnici operiraju vodenim nožem, pa je čak 15 dana dulje čekao na operaciju, dok nož konačno nije stigao u KB Merkur.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message