Obavijesti

News

Komentari 6

Operirali kornjaču: Progutala udicu koja joj je probila jednjak

Operirali kornjaču: Progutala udicu koja joj je probila jednjak
3

Nakon što je nesretna glavata želva pronađena na Dugom otoku probijenog jednjaka, prebacili su ju u Zagreb kako bi joj iz jednjaka kirurškim zahvatom odstranili udicu od čak 10 cm

VIDEO

Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u utorak su operirali kornjaču, točnije glavatu želvu koju su nazvali Opat. 

Nesretna kornjača pronađena je u blizini Dugog otoka s vidljivim ribarskim najlonom koji joj je virio iz usta. Naime, na rendgenu je utvrđeno da je progutala udicu veličine čak 10 centimetara koja joj se, zatim, zaustavila u jednjaku. 

Želvu su dopremili u Zadar na temelju protokola za djelovanje kod pronalska ozlijeđenih, strogo zaštićenih morskih životinja od strane Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike, u ruke dr.med.vet. Marina Mirčeta, koju su zatim prebacili na Veterinarski fakultet u  stručne ruke veterinara pod vodstvom dr.sc. Maje Lukač.

Danas smo na fakultetu imali posebnog pacijenta - glavatu želvu, nazvanu Opat. Želva je pronađena u blizini Dugog...

Objavljuje Veterinarski fakultet Sveučilišta u ZagrebuUtorak, 3. ožujka 2020.

Oni su danas pokušali odstraniti udicu endoskopom pod općom anestezijom, no s obzirom da je udica probila jednjak, to nije bilo moguće pa su kirurškim zahvatom uspješno odstranili udicu. 

Kornjača će na daljnji oporavak i rehabilitaciju biti poslana u Morski obrazovni centar u Pulu - obrazovni centar za oporavak morskih kornjača Aquarium Pula.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.