Obavijesti

News

Komentari 80

Opleli su po vlasti: Samo krčki biskup nije govorio o politici...

Opleli su po vlasti: Samo krčki biskup nije govorio o  politici...
6

Dok su se biskupi s oltara na misama koje su služili na Uskrs mahom obrušavali na vlast, skromni krčki biskup Ivica Petanjak osvrnuo se na oprost i dobrotu

VIDEO

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (66) ni ovog se Uskrsa na propovijedi u zagrebačkoj katedrali nije ustručavao ući u političke vode i kritizirati aktualnu vlast.

- Postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira, izjednačava li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode i onih koji su je izborili - poručio je Bozanić.

Govorio je to kardinal i praznim klupama koje su bile rezervirane i koje su čekale državne čelnike, a u kojima nitko nije sjedio. Dodao je stoga Bozanić i kako se u današnje vrijeme sustavno radi na rušenju istinskih autoriteta te kako se promiče autoritet ničega.

- Podvuče li se crta, imamo kao posljedice na jednoj strani čovjeka samoga, nezaštićenoga, obespravljenoga i napuštenoga, a s druge strane pojavljuje se nešto skriveno, zakukuljeno, nedefinirano, s velikim apetitom da u pozadini vuče konce i upravlja - istaknuo je Bozanić. Njegov primjer slijedili su gotovo svi biskupi. U svojim su uskrsnim porukama ili s oltara na sam Uskrs govorili protiv vlasti i o lošem stanju u državi. No novi krčki biskup Ivica Petanjak (52) svojom je prvom uskrsnom misom, kao i svojom skromnošću i jednostavnošću oduševio vjernike. Njegova poruka na Uskrs svodi se na to kako je onima koji čine dobro Uskrs svakoga dana.

- Kad si nekoga razveselio i dao mu nadu za dan, ako si nekome oprostio - taj čovjek živi kao uskrsnuli. Ako činiš dobro, donio si tračak uskrsnuća na ovaj svijet - rekao je Petanjak.

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup: "U zemlji u kojoj se više ljudi umire nego rađa, Uskrs je udaljen i odsutan. Treba hrabrije rješavati nezaposlenost, osobito mladih“.

Vlado Košić, sisački biskup: "Neka se onima koji su svoj život dali za domovinu ili su stopostotni invalidi ispune zahtjevi da se ne zatire sloboda krvlju plaćena“.

Mate Uzinić, dubrovački biskup: "Postali smo narod koji postupno, ali sigurno izumire. Današnji čovjek osjeća se sve više izgubljeno i sve se više zatvara u sebe“.

Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup: "Trebamo ljude koji se neće boriti samo za sebe i stranačke interese nego za opće dobro. Previše se samodostatnosti i egoizma uvuklo u nas“.

Josip Bozanić, kardinal: "U hrvatskom društvu na djelu je programirano razaranje društvenog tkiva. Iz dana u dan tome svjedočimo”.

Ivica Petanjak, krčki biskup: "Ako činiš dobro, donio si Uskrs na ovaj svijet ako si nekoga razveselio i dao mu nadu, ako si nekome oprostio, činiš dobro i Uskrs ti je svaki dan". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe