Obavijesti

News

Komentari 29

Oporba protestirala šutnjom pa su prekinuli sjednicu Skupštine

Oporba protestirala šutnjom pa su prekinuli sjednicu  Skupštine
5

Oporba je počela prosvjedovati šutnjom tijekom rasprave o prvoj točki dnevnog reda - godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017., te je s šutnjom nastavila i tijekom rasprave o drugoj točki

VIDEO

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je u četvrtak od jutra obilježena protestnom šutnjom oporbenih zastupnika zbog skidanja s predloženog dnevnog reda točke o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, prekinuta je navečer te je njezin nastavak zakazan za utorak, 26. lipnja. 

"Današnjim ponašanjem na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba neki od zastupnika pokazali su ne samo nama nego i građanima grada Zagreba kako ne treba izgledati demokracija. Umjesto konstruktivne rasprave o točkama dnevnog reda, davanja primjedbi ili prijedloga, postavljanja upita Gradskoj upravi izabrali su svjesno pokazati svima kako se ne treba trošiti novac poreznih obveznika", rekao jei staknuo je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) i predložio prekid sjednice.

U nadi da će se buduće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba odvijati u konstruktivnoj raspravi i aktivnom sudjelovanju, predlažem da se zbog opširnosti dnevnog reda prekine ova sjednica s obzirom na to da smo tek drugu točku dnevnog reda apsolvirali od 26", istaknuo je Mikulić (HDZ), a  prijedlog  o prekidu sjednice prihvaćen je većinom glasova gradskih zastupnika.

Oporba je počela prosvjedovati šutnjom tijekom rasprave o prvoj točki dnevnog reda - godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017., te je s šutnjom nastavila i tijekom rasprave o drugoj točki dnevnog reda - prijedlogu izmjena odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja područja omeđenog ulicama Banjavčićeva - Heinzelova - Branimirova - Zavrtnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oporbeni zastupnici prosvjedovali su šutnjom zbog toga jer su zastupnici pozicije većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti da se s predloženog dnevnog reda sjednice makne prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, koji su predložili Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te Klub zastupnika Lijevog bloka.

U raspravi o prvoj točki dnevnog reda o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017., koja na kraju nije prošla, predsjednici oporbenih klubova javljali su se za raspravu, ali su umjesto rasprave odšutjeli pet minuta.  Za pojedinačnu raspravu nije se javio nitko od oporbenih zastupnika, pa je rasprava o toj točki ubrzo završila. Kod glasovanja svi su oporbeni zastupnici bili protiv, njih 21, dok je za glasovalo 25 zastupnika. Ipak, prijedlog nije prošao jer nije bilo natpolovične većine zastupnika.

Nakon toga sjednica je nastavljena šutnjom predsjednika oporbenih klubova i oporbenih zastupnika kod rasprave o drugoj točki dnevnog reda, prijedlogu izmjena odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja područja omeđenog ulicama Banjavčićeva - Heinzelova - Branimirova - Zavrtnica. 

Oporbeni zastupnici jedni za drugima su se javljali za riječ, ali kad su izašli za govornicu, šutjeli su. Poslije su se i javljali za replike koje su bile u šutnji.

Nestranački zastupnik Marko Torjanac izbačen je sa sjednice jer je čitao riječi pape Benedikta XVI. o šutnji.  

Potpredsjednik Gradske skupštine Krešimir Kartelo, koji je tada predsjedao sjednicom Gradske skupštine, opomenuo ga je da njegov govor nema veze s temom te mu izrekao opomenuo. Torjanac je nastavio čitati, te je nakon toga intervenirao zaštitar i izbacio ga iz dvorane.

Unatoč šutnji oporbeni gradski zastupnici su sudjelovali u glasovanju o te dvije točke dnevnog reda koje su danas, prije prekida sjednice, u šutnji "raspravili".  

Nastavak sjednice zakazan je za utorak, 26. lipnja, u 12 sati. S obzirom na to da su danas "raspravili" tek dvije točke, pred zastupnicima su još 24 točke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a