Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Oporba protestirala šutnjom pa su prekinuli sjednicu Skupštine

Oporba je počela prosvjedovati šutnjom tijekom rasprave o prvoj točki dnevnog reda - godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017., te je s šutnjom nastavila i tijekom rasprave o drugoj točki

Zagreb: 14. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
29 komentara

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je u četvrtak od jutra obilježena protestnom šutnjom oporbenih zastupnika zbog skidanja s predloženog dnevnog reda točke o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, prekinuta je navečer te je njezin nastavak zakazan za utorak, 26. lipnja. 

"Današnjim ponašanjem na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba neki od zastupnika pokazali su ne samo nama nego i građanima grada Zagreba kako ne treba izgledati demokracija. Umjesto konstruktivne rasprave o točkama dnevnog reda, davanja primjedbi ili prijedloga, postavljanja upita Gradskoj upravi izabrali su svjesno pokazati svima kako se ne treba trošiti novac poreznih obveznika", rekao jei staknuo je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) i predložio prekid sjednice.

U nadi da će se buduće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba odvijati u konstruktivnoj raspravi i aktivnom sudjelovanju, predlažem da se zbog opširnosti dnevnog reda prekine ova sjednica s obzirom na to da smo tek drugu točku dnevnog reda apsolvirali od 26", istaknuo je Mikulić (HDZ), a  prijedlog  o prekidu sjednice prihvaćen je većinom glasova gradskih zastupnika.

Oporba je počela prosvjedovati šutnjom tijekom rasprave o prvoj točki dnevnog reda - godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2017., te je s šutnjom nastavila i tijekom rasprave o drugoj točki dnevnog reda - prijedlogu izmjena odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja područja omeđenog ulicama Banjavčićeva - Heinzelova - Branimirova - Zavrtnica.

Oporbeni zastupnici prosvjedovali su šutnjom zbog toga jer su zastupnici pozicije većinom glasova podržali prijedlog Kluba Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti da se s predloženog dnevnog reda sjednice makne prijedlog zaključka o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, koji su predložili Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a te Klub zastupnika Lijevog bloka.

U raspravi o prvoj točki dnevnog reda o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017., koja na kraju nije prošla, predsjednici oporbenih klubova javljali su se za raspravu, ali su umjesto rasprave odšutjeli pet minuta.  Za pojedinačnu raspravu nije se javio nitko od oporbenih zastupnika, pa je rasprava o toj točki ubrzo završila. Kod glasovanja svi su oporbeni zastupnici bili protiv, njih 21, dok je za glasovalo 25 zastupnika. Ipak, prijedlog nije prošao jer nije bilo natpolovične većine zastupnika.

Nakon toga sjednica je nastavljena šutnjom predsjednika oporbenih klubova i oporbenih zastupnika kod rasprave o drugoj točki dnevnog reda, prijedlogu izmjena odluke o donošenju urbanističkog plana uređenja područja omeđenog ulicama Banjavčićeva - Heinzelova - Branimirova - Zavrtnica. 

Oporbeni zastupnici jedni za drugima su se javljali za riječ, ali kad su izašli za govornicu, šutjeli su. Poslije su se i javljali za replike koje su bile u šutnji.

Nestranački zastupnik Marko Torjanac izbačen je sa sjednice jer je čitao riječi pape Benedikta XVI. o šutnji.  

Potpredsjednik Gradske skupštine Krešimir Kartelo, koji je tada predsjedao sjednicom Gradske skupštine, opomenuo ga je da njegov govor nema veze s temom te mu izrekao opomenuo. Torjanac je nastavio čitati, te je nakon toga intervenirao zaštitar i izbacio ga iz dvorane.

Unatoč šutnji oporbeni gradski zastupnici su sudjelovali u glasovanju o te dvije točke dnevnog reda koje su danas, prije prekida sjednice, u šutnji "raspravili".  

Nastavak sjednice zakazan je za utorak, 26. lipnja, u 12 sati. S obzirom na to da su danas "raspravili" tek dvije točke, pred zastupnicima su još 24 točke.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message