News

Komentari 0

Oporba rušila Vladu, ali fali im zastupnik za kojeg tvrde da su ga na silu oteli vladajuće partije

Oporba rušila Vladu, ali fali im zastupnik za kojeg tvrde da su ga na silu oteli vladajuće partije

Dok ne vidim saborskog zastupnika ili se ne čujem s njim, i dalje ću vjerovati da je to napisao protiv svoje volje i da mu je onemogućeno doći u Sobranje i slobodno glasati, rekao je njegov stranački šef

U Sjevernoj Makedoniji u Sobranju nije počela rasprava o inicijativi za glasanje o nepovjerenju vladi premijera Zorana Zaeva. Iako je uoči sjednice inicijativu podržao 61 zastupnik od 120 iz opozicionih stranaka VMRO-DPMNE, Alijansa Albanaca, Alternativa, Ljevica i pokreta BESA, koji je napustio vladajuću koaliciju, opoziciji nedostaje jedan glas za kvorum za usvajanje dnevnog reda.

POGLEDAJTE VIDEO: Izgorjela bolnica u Makedoniji

Jedan od zastupnika Bese se nije pojavio u parlamentu na utvrđivanju kvoruma. Za izglasavanje nepovjerenja vladi potrebna je jednostavna većina.

Bilal Kasami, čelnik stranke BESA, prijavio je danas u policiji da je nestao jedan od članova parlamenta iz te stranke, Kastriot Rexhepi. Rexhepi se jutros očekivao u Saboru, na ključnom izglasavanju nepovjerenja Vladi Zaeva, ali se nije pojavio i nije pronađen ni u jednom od svojih domova.

Kako je parlament ostao bez većine jer nema je opozicija ostala bez njegovog glasa, jedina informacija od Redžepija je objava na Facebooku u kojoj kaže da je promijenio mišljenje o podršci oporbi, ali ne navodi gdje se nalazi i u kakvom je stanju.

- Dok ne vidim saborskog zastupnika ili se ne čujem s njim, i dalje ću vjerovati da je to napisao protiv svoje volje i da mu je onemogućeno doći u Sobranje i slobodno glasati. Kao čelnik BESA-e vjerujem da je negdje na silu zadržan i da ne može doći ili se obratiti javnosti - rekao je Kasami.

Prema pisanju makedonskih medija, zastupnik Kastriot Rexhepi s obitelji nalazi se u prostorijama albanske stranke, koja čini vladajuću koaliciju DUI-a u mjesto Mala Rečica. Saznaje se da je iz svoje kuće prebačen u to mjesto i da se tamo navodno sad nalazi. 

Iako se pojavio s video porukom, bez ikakve pozadine i drugih ljudi oko sebe, još uvijek nije jasno je li to napravio dobrovoljno ili pod prisilom.

- Uzimajući u obzir političku situaciju, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva, radi procesa i snažnih signala strateških partnera SAD i EU koje mi je komunicirao visoki diplomat, da u prosincu imamo priliku započeti razgovore o članstvu u EU, odlučio sam ne prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj se donosi odluka o preispitivanju povjerenja vladi. Kao odgovoran političar i narodni poslanik donio sam ovu odluku nimalo lako stavljajući interes naroda i države na prvo mjesto. Državi u ovom važnom razdoblju ne treba politička kriza - objavio je to Kastriot na svojim društvenim mrežama. 

Makedonski portal "Republika" je glasnogovornicu EK Anu Pisonero pitala je li točno da je BESA-in saborski zastupnik od visokih diplomata EU-a dobio signale da će Makedonija dobiti datum pregovora te da se stoga nije pojavio u Saboru iz EK ističu da nemaju takvih informacija.  

Događaj u prosincu koji se spominje je mogućnost da bi neka vrsta novih ustupaka koje Zaev čini Bugarskoj, prihvaćanjem bugarskih stajališta o makedonskoj nacionalnoj povijesti i identitetu, natjerala Bugarsku da ukine veto na pregovore o pristupanju Makedonije EU.

Rexhepi je, inače, bivši zaposlenik nizozemskog veleposlanstva u Makedoniji, a to su primijetili i brojni komentatori – posebno s obzirom na to da je nizozemski premijer Mark Rutte jučer bio u Makedoniji na sastanku sa Zoranom Zaevom, navodi portal Republika. 

Lider najjače oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski stigao je u parlament jer je postupak za izglasavanje nepovjerenja naišao na prepreku. Tom je prilikom usporedio Rexhepija s pokojnim zastupnikom Amdijem Bajramom, koji je na sličan način sabotirao izglasavanje nepovjerenja Vladi Georgievskog 1999., implicirajući da je Rexhepi podmićen.

No, nekoliko sati kasnije, čelnici albanske oporbe Kasami i Ziadin Sela nastavili su dizati uzbunu, rekavši kako se Rexhepi nikome ne javlja i da se ne smije zanemariti mogućnost njegove otmice.Kasami je dodao da je u kontaktu s policijom i da Rexhepija smatra nestalim, a njegovu izjavu na Facebooku - neautentičnom.

Kasami je vodio kampanju zajedno sa SDSM-om na posljednjim općim izborima 2020., ali se posvađao sa Zaevom, a posebno čelnikom stranke DUI-a Alijem Ahmetijem tijekom nedavnih lokalnih izbora na kojima je osvojio mjesto gradonačelnika u Tetovu protiv kandidata DUI-a. Ova borba dovela je BESA-u da napusti koaliciju i prikloni se oporbi, dajući joj potrebni 61 glas. 

S druge strane, dužnosnik stranke DUI Artan Grubi - još jedan bivši zaposlenik nizozemskog veleposlanstva u Skoplju - rekao je da je Rexhepi bio motiviran svojim “pro-EU, pro-NATO i prijateljstvom s američkim uvjerenjima” i zbog toga nije htio srušiti Zaeva i Ahmetija.

- Znam ga, bio mi je kolega, a srce mu spava u Bruxellesu i Washingtonu - rekao je potpredsjednik Vlade Grubi.

Podsjetimo, Zaev je najavio ostavku nakon što je većina njegovih kandidata izgubila na lokalnim izborima od VMRO-DPMNE. No kako su dani prolazili bez stvarne ostavke, VMRO-DPMNE je pokrenuo inicijativu da zatraži izglasavanje nepovjerenja Zaevoj vladi. Nakon toga, Zaev je izjavio da odgađa ostavku i da će ostati premijer sve dok ne stabilizira vladajuću koaliciju i osigura da nakon njega za premijera bude izabran kandidat SDSM-a.

Valja spomenut da Bugarska u nedjelju bira parlament i predsjednika, a ako ovaj put bude čista većina, mogla bi se upustiti u pregovore s Makedonijom. Podrazumijeva se da bi Zaev bio otvoreniji za prihvaćanje bugarskih zahtjeva nego Vlada predvođena VMRO-om, ali njegovi brojni dosadašnji ustupci samo su povećali zahtjeve bugarske strane, zbog čega je kažnjen na lokalnim izborima, te je bio primoran dati ostavku na mjesto premijera i čelnika stranke SDSM.

Ako Zaev ostane premijer, ali izgubi većinu u parlamentu (s Rexhepijem na njegovoj strani, zakonodavstvo bi se podijelilo 60-60), mogao bi se suočiti s ozbiljnim problemima u donošenju proračuna za 2022., za koji je potreban 61 glas. Danas, nekoliko sati prije početka sjednice Sabora, napominje Republika, policija je upala u dom predstavnika VMRO-DPMNE Jovana Jauleskog, zbog sumnje na ilegalno financiranja kampanje. 

Najčitaniji članci