Obavijesti

News

Komentari 37

Oporba: Sumnjamo da se želi podebljati većina, Vlada: To nije tema, razlozi su im neozbiljni

Oporba: Sumnjamo da se želi podebljati većina, Vlada: To nije tema, razlozi su im neozbiljni
6

Glasnogovornik Vlade ne vidi razlog kazao je kako se trebalo razgovarati isključivo temama budućnosti Hrvatske, a nije izvjesno da im premijer ponovi poziv jer oporba nije pokazala političku volju za sastanak...

VIDEO

Odbijenica premijeru Andreju Plenkoviću, da pojedinačno s predstavnicima parlamentarnih stranaka popije kavu i razgovara o ključnim pitanjima za državu, stigla je od svih predstavnika oporbe. Dio oporbe nema ništa protiv zajedničkog sastanka kad se konstituira novi saziv Sabora, a dio oporbe poziv na sastanak protumačio je kao pokušaj trgovine budući da Plenković trenutno ima tanku većinu od 76 ruku za sastavljanje buduće Vlade. Iz Banskih dvora odbacili su teze o "skupljanju žetončića" odbacuju te uzvraćaju kako izgleda da je oporba i dalje nesvjesna situacije u kojoj se zemlja nalazi. Razloge oporbe smatraju neozbiljnima te poručuju kako ponovnog poziva premijera neće biti.

Tomislav Tomašević, čelnik platforme Možemo, trenutno ne vidi nikakav razlog za takav sastanak, jer ne vidi što to premijer može reći njemu, a da druge kolege to ne mogu čuti. 

- Takav sastanak podsjeća me na političku trgovinu ispod stola. Ne vidim zašto se svi predstavnici oporbe ne bi pozvali na taj sastanak i zašto on nije bio zajednički. Premijer je odredio mjesto i vrijeme, a nije ostao fleksibilan oko broja prisutnih. To nije spremnost na dijalog nego spremnost na monolog - pojasnio je Tomašević. 

Oporbene stranke odbijaju doći na sastanak s Plenkovićem
Oporbene stranke odbijaju doći na sastanak s Plenkovićem

Spremni su, navodi, na dijalog s premijerom kad postanu saborski zastupnici te sastanak očekuju u Saboru. 
- Shvaćamo ozbiljnost ove situacije. Pozivamo glasnogovornika Vlade da spusti loptu, nema razloga za žustre izjave. Pokušavamo biti konstruktivni - poručio je Tomašević.

Posljednji u nizu koji su odbili sastanak s premijerom su Mostovci. Nikola Grmoja kazao je kako su se nadali konstruktivnom sastanku, ali kad su vidjeli da nitko od oporbe ne ide na sastanak smatraju da on nema smisla. 

- Bilo bi najbolje da premijer ponovno pozove sve predstavnike opozicije na jedan zajednički sastanak, kako ne bi ostao prostor za sumnju da se radi o "debljanju" parlamentarne većine. Ta većina je tanka, on sada nema većinu kojom se lako može vladati zemljom - kazao je Grmoja. 

'Nismo mogli otići na sastanak kad ne znamo ni što je tema'
'Nismo mogli otići na sastanak kad ne znamo ni što je tema'

Iz Mosta su podsjetili kako su ponudili mjere za spas od obračuna s korupcijom i reforme pravosuđa do reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanja županija i rezanja nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate. Od Vlade očekuju mjere u Saboru te poručuju kako Most nikada nije niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro na pitanje zašto je odbio neformalni sastanak s premijerom odgovorio je: "Baba šumom, deda drumom". 

- Razgovarati treba, ali kad je riječ o formi mislim da ovo nije način. Ozbiljna je situacija i ne možemo ležerno sjesti i ćaskati. Osim toga ne pijem kavu nego čaj - odgovorio je Škoro. 

Najavio je da će Domovinski pokret biti vrlo konstruktivna oporba, napominjući da uvijek nastoji ukazati na politički problem, ali i na rješenje.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas pojasnio je da se v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nije odazvao pozivu premijera jer nisu dobili službeni poziv, dnevni red ni popis sudionika sastanka, što smatraju netransparentnim i neprihvatljivim.

- Mi smo oporbena stranka, s HDZ-om i Vladom nismo ni u kakvoj koaliciji i mišljenja smo da sastanak u četiri oka ne bi bila dobra poruka. Odazvali bismo se da je u pitanju sastanak premijera s cjelokupnom oporbom ili dijelom oporbe nama ideološki prihvatljivih stranaka - rekao je Vukas. 

Podsjetio je da je SDP tijekom koronakrize u Saboru pokrenuo niz zakonskih prijedloga i inicijativa za spas gospodarstva i radnih mjesta, ali ih je vladajuća stranka sve odbila.

Plenkovićev ured: 'Oporba je neozbiljna i nesvjesna situacije'
Plenkovićev ured: 'Oporba je neozbiljna i nesvjesna situacije'

Dalija Orešković ispred Stranke s imenom i prezimenom stava je da se rasprave o državnim problemima kao i o načinima kako ih riješiti vode u Saboru, a ne u Vladi. Sporno joj je što je neformalni sastanak sazvan bez teme, dnevnog reda te jasno i javno komuniciranih sudionika i zato na takvim sastancima neće sudjelovati. Stava je se prvo treba konstatirati Sabor. 

- Javnost ima pravo znati tko na konzultacije poziva, u kojem svojstvu, i što je tema razgovora, tko je vlast, a tko je oporba. To trenutno ne znaju niti oni koje se putem telefona poziva na sastanak u Vladi koja je na odlasku. O problemima i nadolazećoj krizi spremni smo razgovarati i sudjelovati u pronalaženju najboljih rješenja, tamo gdje je takvim raspravama mjesto. U Saboru, a ne iza zatvorenih vrata prije nego što se novi saziv konstituira - poručila je Orešković. 

Glasnogovornik Vlade Marko Milić pojasnio je da su na pojedinačne razgovore čelnici vodećih oporbenih sastanaka pozvani iz poštovanja. 

- Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine. Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji s u pred Hrvatskom. Ništa više. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata - poručio je Milić . 

Dobro je, kaže, da birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi.

- Neki su već izašli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna - rekao je Milić.

Na jedan od argumenata oporbe da Sabor još nije konstituiran i da Plenković još nije dobio mandat, Milić ne vidi razlog da to bude jedan od argumenata da se ne odazovu sastanku koji je trebao biti posvećen isključivo temama budućnosti Hrvatske. 

Upitan je li izvjesno da premijer ponovi poziv, Milić je odgovorio kako za time nema potrebe jer oporba nije pokazala političku volju za sastanak.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...