Obavijesti

News

Komentari 7

'Oporbeni političari, posebno oni na vlasti u Zagrebu, danas ne bi trebali bilo koga prozivati'

'Oporbeni političari, posebno oni na vlasti u Zagrebu, danas ne bi trebali bilo koga prozivati'

Ministrica kulture podsjeća kako se na obnovu nakon potresa troši javni novac zbog čega, naglašava, procedura mora biti transparentna. Ubrzava se, ističe priznajući da su određene procedure bile prekomplicirane

VIDEO

Sjetimo se da smo dva mjeseca nakon zagrebačkog potresa imali prosvjede ispred Sabora jer se nije počelo obnavljati pa smo tumačili da treba pripremiti okvir, osigurati sredstva, izraditi dokumentaciju... i od samog početka do danas upućujem sve da, umjesto prebacivanja odgovornosti jedni na druge, jednostavno svatko preuzme svoj dio odgovornosti i da svatko da svoj maksimum. Mislim da ne bi trebali oporbeni političari, pogotovo oni koji su na vlasti u Gradu Zagrebu, danas bilo koga prozivati. Obnovu 30-ak zgrada u Zagrebu je preuzelo Ministarstvo kulture i mene nikad ne čujete da ih prozivam zbog toga, niti zašto su išli polako u javne nabave, uzvratila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na kritike oporbe zbog spore obnove i neizgradnje niti jedne zamjenske kuće tri godine nakon zagrebačkog potresa. 

Što se tiče obnove privatnih objekata, podsjeća kako su najavljena ubrzanja, a da će se sredstva za obnovu zgrada javne namjene iz Fonda solidarnosti iskoristiti. 

- Ta sredstva je osigurala Vlada brzom i kvalitetnom procjenom štete, osigurali smo i dodatna sredstva za njihovu realizaciju, danas je dan kad svi moramo poslati građanima da mislimo, radimo i da ćemo sasvim sigurno sve ono što je pred nama realizirati na dobrobit i građana, ali i obnove Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije i svih krajeva koji su stradali u potresu - kazala je. 

Na opasku novinara kako, puštajući na stranu oporbu, ni građani nisu zadovoljni obnovom i podsjećanje da je Vlada dobila od Europske komisije produženje roka za iskoristivost sredstava bez kojeg bi nam novci propali, ministrica ističe kako se to produženje nije dogodilo bez razloga. 

Oporba: Vlada tri godine nije učinila ništa, nesposobna je iskoristiti europski novac
Oporba: Vlada tri godine nije učinila ništa, nesposobna je iskoristiti europski novac

- Nama su se dogodila dva potresa, prvi put u povijesti da su se dvije takve katastrofe dogodile na istom geografskom području u razdoblju kraćem od godinu dana. Osobno sam bila u timu koji je argumentirao potrebu produljenja. Morate znati da su u trenutku kad se dogodio potres u Petrinji svi naši stručnjaci i sva operativa u mom resoru i drugim resorima, kolokvijalno rečeno, ostavili Zagreb i krenuli popisivati štetu i provoditi hitne mjere evakuacije i zbrinjavanja i sve ostalo na području Banovine. Kada pogledate opseg radova, ti inženjeri nisu imali zadnje tri godine nijedan slobodan dan, vjerujte mi. Dakle, ne možete početi obnavljati ni kuću, zgradu, malu, veliku bez projekata i dokumentacije - pojasnila je Obuljen Koržinek naglasivši kako se cijelo to vrijeme radilo. 

Riječ je o javnom novcu koji se ulaže u obnovu i zato sve mora biti transparentno, bez repova iza odluka i javnih nabava, dodala je pravdajući sporost države u obnovi. 

- Neke stvari su išle brže, neke sporije, ali poruke koje su se slale za dva, tri mjeseca nakon potresa, to jednostavno nije realno. I stalno govorili da nije realno. Obnova se tiče svih nas, i građana i suvlasnika i nas koji osiguravamo sredstva, i upućujemo da se sve procedure ubrzaju. Nemojmo zaboraviti da ćemo mi uložiti značajna javna sredstva u obnovu imovine bilo kojeg našeg sugrađanina i bilo je ključno, svi su se Klubovi od prve rasprave u Saboru, da svi ti procesi budu transparentni. Očito su se, u najboljoj namjeri, neke procedure učinile prekompliciranima, ali to nije bilo zato da bi se obnova usporila nego zato da bismo sutra kada se bude podvlačila crta mogli transparentno i jasno objasniti u što su uložena javna sredstva - kazala je.

SOS Zagreb o tri godine nakon potresa: 'Izostanak obnove je veća afera o INA-e, Janafa...'
SOS Zagreb o tri godine nakon potresa: 'Izostanak obnove je veća afera o INA-e, Janafa...'

Odbacila je tezu da je Vlada lutala čitavo ovo vrijeme mijenjajući Zakon i ministre. 

- Mi smo uvažili sve dobre prijedloge. Kad govorite o lutanju, ali kad preuzimate jedan posao bez presedana i ako se ne želite izložiti nekakvim sutra tužbama, morale su se postaviti procedure.  Mi ulazimo u proces izgradnje zamjenskih kuća, a nemojmo zaboraviti kako je velik dio njih bio da nisu bile legalizirane, bez dozvola, s neuređenim imovinsko-pravnim odnosima... Kad su se procedure počele provoditi, onda se vidjelo da postoje prostori da se neke ubrzaju. Fascinantni su mi svi ovi generali poslije bitke, gdje su bili tad u srpnju 2020., zašto tada, ako je to bilo tako samorazumljivo, nisu ponudili neka druga rješenja? Mi smo i tad i kasnije uvažili sve dobre prijedloge - istaknula je ministrica. 

Novinari su je podsjetili kako su stručnjaci isticali model samoobnove, ali se ni njih do sada nije slušalo. Obuljen Koržinek i tu poručuje kako nije sve tako crno i bijelo.

Bačić: U Zagrebu se trenutno obnavlja 126 javnih zgrada
Bačić: U Zagrebu se trenutno obnavlja 126 javnih zgrada

- I ja sam osobno bila jedna od onih koja je zagovarala princip samoobnove, ali i unutar struke je bio dio ljudi koji je smatrao da treba ići tim putem, a dio je smatrao da imamo iskustva nakon Domovinskog rata i sličnih katastrofa, kao u Gunji, pa i ovi neki kritičari koji su danas jako glasni poput nekih zastupnika. Dakle, postojale su unutar struke dvije škole razmišljanja i konsenzusom u Saboru odlučilo se ići putem organizirane obnove. Mi smo kao resor tada bili drugog mišljenja, ali nije točno da je struka govorila jedno, a mi drugo, sjedila sam na svim sastancima i unutar struke postojala su različita razmišljanja - naglasila je. 

Pa je opet iskritizirala vlast u Gradu Zagrebu. 

- Kad govorimo o Zagrebu, razmišljamo puno o blokovima i tu Grad Zagreb treba preuzeti odgovornost. Mislim da je plan obnove kulturno-povijesne cjeline, koji su donijeli, nedostatan, ne nudi nikakvu viziju i mislim da treba pristupiti obnovi sustavno, posebno Donjeg grada. To je proces koji će trajati, morate biti svjesni da ojačanje dubrovačkih blokova i 40 godina nakon potresa još uvijek traje - poručila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C