Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Optužbe za seksualne napade: Američki senator dao ostavku

Znam da nisam učinio ništa čime bih osramotio ovu instituciju. Međutim danas objavljujem da ću u sljedećim tjednima napustiti Senat, rekao je Al Franken u govoru

U.S. Senator Franken arrives at the U.S. Senate to announce his resignation in Washington
Foto: Aaron P. Bernstein/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Američki demokratski senator Al Franken, kojeg je nekoliko žena optužilo za neprimjereno seksualno ponašanje, objavio je u četvrtak svoju skoru ostavku nakon tri tjedna političke bure tijekom koje ga je većina kolega demokrata pozvala da napusti Senat.

Franken (66), bivši komičar kojega su smatrali zvijezdom u usponu Demokratske stranke, objavio je svoju odluku u Senatu. 

"Znam da nisam učinio ništa čime bih osramotio ovu instituciju", izjavio je u govoru. "Međutim danas objavljujem da ću u sljedećim tjednima napustiti Senat".

Brojni zastupnici drže da je američki Kongres na prekretnici kada svatko mora nedvosmisleno usvojiti politiku nulte tolerancije prema neprikladnim ponašanjima i posebno prema spolnim uznemiravanja i napadima.

To je potaknulo u srijedu u manje od 24 sata 32 od 48 demokrata da pozovu Al Frankena (66) na ostavku. Pokret je pokrenula skupina senatorica nakon još jednog svjedočenja.

Kongres je dugo bio muška institucija. Danas je među parlamentarcima samo 20 posto žena. Prije 20 godina bilo ih je 12 posto, a prije 30 godina samo 5 posto.

Nancy Pelosi, šefica demokratske oporbe u Zastupničkom domu izrazila je zadovoljstvo promjenom kulture, koju ocrtava časopis Time koji je osobom godine proglasio žene koje su prekinule šutnju o spolnom zlostavljanju.

Senatorica Kirsten Gillibrand, koja je prva pozvala Al Frankena na ostavku je naglasila da je bilo dosta i da je zemlji potreban taj dijalog. Objasnila je da je pogrešno razlikovati spolni napad, spolno zlostavljanje ili neprikladnu gestu.

"Treba odrediti crvenu liniju i reći da niti jedno od tih ponašanje nije prihvatljivo", zaključila je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message