News

Komentari 6

Optužili devetoricu u BiH za ubojstvo 100 Bošnjaka 1992.

Optužili devetoricu u BiH za ubojstvo 100 Bošnjaka 1992.

Optuženi su bivši pripadnici vojske bosanskih Srba. Među žrtvama je bilo nekoliko desetaka žena, staraca te djece. Najmlađa žrtva imala je tek 15 dana, a najstarije dijete imalo je dvije godine.

Tužiteljstvo BiH u srijedu je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv devet bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ubojstvo više od stotinu osoba bošnjačke nacionalnosti s područja istočne Hercegovine.

Optuženi su nekadašnji pripadnici tzv. Nevesinjske brigade vojske bosanskih Srba te njezini zapovjednici koji su u ljeto 1992. godine zarobili te pogubili najmanje stotinu Bošnjaka s područja mjesta Zijemlje između Mostara i Nevesinja.

Među žrtvama je bilo nekoliko desetaka žena, staraca te djece. Najmlađa žrtva bila je beba koja je u trenutku kada su je pogubili imala tek 15 dana, a najstarije dijete imalo je dvije godine.

Pobijeni su gotovo svi članovi obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj.

Posmrtni ostaci 49 žrtava pronađeni su nakon rata, a za tijelima 47 ubijenih još se uvijek traga.

Tijekom suđenja za jedan od najtežih pojedinačnih ratnih zločina u BiH tužiteljstvo planira saslušati 88 svjedoka.

Optuženi su Zdravko Kandić (64), Goran Došlo (55), Milan Trifković (55), Siniša Kandić (51), Dragoslav Aćimović (51), Mladen Kandić (59) i Damir Antelj (55), svi iz Mostara te Dragan Đurđić (51) iz Doboja i Dragan Ivanišević (58) iz Nevesinja.

Najčitaniji članci