Obavijesti

News

Komentari 29

Optužio guvernera HNB-a i za utaju poreza. Vujčić: To su laži i pokušaji podvale, sve plaćam

Optužio guvernera HNB-a i za utaju poreza. Vujčić: To su laži i pokušaji podvale, sve plaćam
2

Bivši policijski službenik Nikola Kajkić se pozvao na izvore iz Porezne uprave i ustvrdio da je koristeći svoj utjecaj Vujčić izbjegao platiti 20.000 kuna. HNB: Niti je to točno, niti da je vršio pritisak na službenike...

VIDEO

To su potpune neistine i pokušaji podvale. Nije mi jasno i tko i zašto plasira te informacije u trenutku kada se zemlja priprema za uvođenje eura, odgovorio nam je kratko guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na nove ozbiljne optužbe koje je protiv njega objavio bivši policijski službenik Nikola Kajkić.

Nakon objave da su zaposlenici HNB-a trgovali obveznicama i dionicama banaka, zbog čega je pokrenut nadzor, Kajkić je objavio da otkriva novu aferu. Pozvao se i na svjedoke iz Porezne uprave, ispostave Maksimir. Kajkić je, pozivajući se na te izvore, guvernera HNB-a optužio da je iskoristio svoj utjecaj kako ne bi platio oko 20.000 kuna poreza. Kajkićeva objava je vrlo brzo postala viralna i samo u tri sata podijeljena je u brojnim  grupama na društvenim mrežama i izazvala je niz negativnih reakcija.

- Boris Vujčić,  guverner HNB (sa plaćom  od oko 47,000 kn),  je 2019/2020 godine (svjesno i namjerno), s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, izbjegao je  sa svoje porezne kartice skinuti  svoju kćer. (A bio je u obvezi to učiniti  budući  da je istoj prestalo školovanje i uzdržavanje od strane roditelja). Shodno  navedenoj utaji ili prijevari poreznog  sustava, BORISU VUJČIĆ je od strane PU Zagreb, ispostava Maksimir, nakon što su saznali  za prijevaru,   izdalo   je rješenje  o prisilnoj naplati razlike  porezne  obveze u iznosu  od 20.000  kuna poreza, (nakon navedenog primitka rješenja Boris Vujčić  je izazvao opće nezadovoljstvo i  svađu i napade na službenike porezne uprave u Zagrebu i ispostavi Maksimir), sve i uz političku podršku zaštitnika??. Nakon čega  je na njegov i pritisak prijatelja iz Ministarstva financija  poništeno  rješenje i obustavljena naplata  porezne obveze, a što do sada u zadnjih 20 godina nikome nije učinjeno, svjedočio  mi je zaposlenik  porezne  uprave Zagreb - objavio je Kajkić i pozvao medije da sve provjere. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Porezna uprava ne daje podatke o nikome i s javnosti ne komunicira je li bilo kojem građaninu izdala neko porezno rješenje, tako da je kod njih bilo nemoguće napraviti dodatnu provjeru.

Kako je došlo do neugodne afere u HNB-u: Kratki vodič kroz praksu insiderskog trgovanja
Kako je došlo do neugodne afere u HNB-u: Kratki vodič kroz praksu insiderskog trgovanja

Kada smo dodatno pokušali provjeriti kod Kajkića, rekao nam je da se radi o pouzdanom izvoru. A isto nam je potvrdio njegov prijatelj na kojeg nas je uputio i objasnio da je informacija došla od djelatnika Porezne uprave iz Maksimira. No, tu je postojala i mala razlika u informaciji: Porezno rješenje je glasilo na kćer, a ne na samog guvernera.

I to smo provjerili kod druge strane, ali smo dobili odgovor da ni to nije istina i da takvog rješenja jednostavno nije bilo. I preko službenog odgovora, HNB je žestoko reagirao i opovrgnuo informaciju.

- Boris Vujčić, guverner HNB-a, redovito ispunjava sve svoje porezne obveze, uključivši i za spomenutu 2019./2020. godinu, te nema nikakvih dugovanja prema Poreznoj upravi. Guverner nije nikada počinio utaju ili poreznu prijevaru. Također, Boris Vujčić izričito demantira da je ikada vršio bilo kakav pritisak na službenike Porezne uprave, a kamoli da bi zbog toga bilo ukinuto porezno rješenje - stoji u službenom odgovoru HNB-a.

Nikola Kajkić bio je na čelu tima koji je istraživao ratne zločine u Vukovaru, a više puta je ustvrdio da nema volje da se oni istraže. Udaljen je iz policije pod optužbom da je lažirao izjavu jedne svjedokinje o silovanju. Kajkić je za medije tvrdio da se ona predomislila. Do lani je vodio i Nacionalni sindikat policije, a onda se i politički se aktivirao. Kajkić je trenutačno zastupnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije u koju je izabran na izborima u svibnju sa zajedničke liste Hrvatskih suverenista, Mosta, HSP-a, Hrvatske konzervativne stranke i Stranke umirovljenika. U dijelu desnice uživa ugled.

Hoće li afera HNB biti bura u čaši vode? Kako god bilo, morat će postrožiti pravila i kontrole
Hoće li afera HNB biti bura u čaši vode? Kako god bilo, morat će postrožiti pravila i kontrole

Vujčić ima posljednju prijavljenu plaću od 43.520 kuna neto, odnosno bruto veću od 62.000 kuna. Ima i dvije kćerke od kojih je jedna odjavljena s kartice prije više od četiri godine, a druga se još školuje. Pravo na olakšice za djecu imaju svi građani, ali ih moraju odjaviti kada više nisu uzdržavani članovi obitelji inače Porezna uprava naplaćuje razliku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1