News

Komentari 0

Orban: Mađarska će ublažavati mjere nakon milijun cijepljenih

Orban: Mađarska će ublažavati mjere nakon milijun cijepljenih

Do sada je u Mađarskoj cijepljeno oko 1,5 milijun ljudi, a premijer Orban je rekao kako bi se ograničenja mogla početi ublažavati kad se taj broj popne na 2,5 milijuna, odnosno četvrtinu stanovništva

Mađarska može početi prvu fazu ublažavanja ograničenja koronavirusa nakon što se cijepi dodatnih milijun građana, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Postoje dobri izgledi da ćemo imati ljeto bez mjera ograničenja - rekao je Orban za javni radio, dodajući da su se bolnice uspjele nositi s rekordnim valom zaraza.

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u petak premašio je 10.000, dosegnuvši novi rekord od 10.759, objavila je vlada na svojoj web stranici s informacijama o covidu-19. Premašen je i dnevni rekord broja umrlih, koji sada iznosi 213 u srednjoeuropskoj zemlji od 10 milijuna. Cijepljenja se nastavljaju i cijepljeno je dosad gotovo 1,5 milijun ljudi dok vlada nastoji obuzdati pandemiju i ponovno otvoriti gospodarstvo.

Orban želi postići da se imunizira što više ljudi, kako bi se ponovno otvorilo i pokrenulo gospodarstvo, koje je prošle godine palo za 5,1 posto. Do sada je cijepljeno oko 1,5 milijun Mađara, a rekao je kako bi se ograničenja mogla početi ublažavati kad se taj broj popne na 2,5 milijuna, odnosno četvrtinu stanovništva.

Orban je ponovio svoju potporu mađarskom korištenju kineskih i ruskih cjepiva, koje je kao prva zemlja Europske unije odobrila i primijenila. Također je rekao da će se njegova nacionalistička stranka Fidesz udružiti sa strankama sličnih svjetonazora u Italiji i Poljskoj kako bi reorganizirale europsku desničarsku politiku.

Uskoro će se sastati s Matteom Salvinijem, koji je na čelu talijanske desničarske stranke Lige, i poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i 'zajedno ćemo planirati budućnost', kazao je.

Fidesz je u četvrtak formalno obavijestio Europsku pučku stranku (EPP), glavnu konzervativnu skupinu u Europskom parlamentu, o napuštanju tog bloka. Orban je rekao da se Fidesz zadnjih godina politički udaljio od EPP-a o pitanjima koja uključuju porez i rješavanje pandemije koronavirusa.

 

Najčitaniji članci