Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Orbanov sukob s europskim pučanima: Fidesz možda izlazi

Rasprava može završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a, a ne unutar te skupine, rekao je Viktor Orban uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku kampanju

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during the celebrations of the anniversary of the Hungarian Uprising of 1956, in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
4 komentara

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će njegova vladajuća nacionalistička stranka Fidesz možda napustiti Europsku pučku stranku (EPP), uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku medijsku kampanju.

U utorak je čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio od Fidesza da ukloni reklamne plakate koji napadaju predsjednika Europske komisije Jeana-Clauda Junckera, a koji su dio kampanje ususret euro-izborima u svibnju.

Orbanov načelnik osoblja Gergely Gulyas rekao je da će Junckerove postere slijedeći tjedan zamijeniti oni s Orbanovim planovima da podigne natalitet zemlje te da Fidesz želi ostati u EPP-u.

Hungarian PM Orban gives a statement to the media at the Presidential Palace in Budapest EPP Čelnik Europskih pučana dao ultimatum premijeru Orbanu

U govoru na javnom radiju, Orban je rekao da i dalje želi reformirati EPP, skrenuvši ih u smjeru anti-migracija, no također je naglasio i mogućnost da Fidesz napusti EPP, a koji će se sastati na tu temu 20. ožujka kako bi ju raspravili.

"Rasprava može završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a, a ne unutar te skupine", rekao je Orban u intervjuu. "Ako trebamo započeti nešto novo ... onda je pravo mjesto za to Poljska".

Orban je primijetio da vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda (PiS) nije dio EPP-a.

Rekao je da je razgovarao s Junckerom i Weberom u četvrtak te da u nedjelju planira posjetiti Poljsku, njihovog velikog regionalnog saveznika.

Varšava i Budimpešta prethodno su se zavjetovale na blokiranje bilo kakvih sankcija protiv bilo koje od zemalja oko poteza za koje kritičari kažu da ih udaljavaju od demokratskih standarda.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during the celebrations of the anniversary of the Hungarian Uprising of 1956, in Budapest UDARAC IZ EUROPE Orbana izbacuju iz Pučana? Juncker: Ja sam tome sklon...

Orban je najavio posjet i poljskog premijera Mateusza Morawieckog za 15. ožujka kada Mađarska slavi državni praznik, gdje će Orban održati memorijalni govor u kojem je često kritizirao Bruxelles.

Čelnik stranke PiS Jaroslaw Kaczynski Orbanov je saveznik te se dvojac povremeno sastajao kako bi raspravljao o odnosima u EU.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message