Obavijesti

News

Komentari 196

Orepić potvrdio: "Zatvara se balkanska ruta za migrante"

Orepić potvrdio: "Zatvara se balkanska ruta za migrante"
1

Mijenja se režim, došlo je do promjene. Očito je Europa odlučila okrenuti novu fazu rješavanja krize, rekao je Orepić i poručio građanima da budu mirni jer smo spremni na sve

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvridio je kako se od ponoći zatvara balkanska ruta za migrante te će se primjenjivati schengenska pravila. 

- Mijenja se režim, došlo je do promjene. Očito je Europa odlučila okrenuti novu fazu rješavanja migrantske krize. Došle je do zaključka da će granice u schengenskom prostoru primijeniti schengenska pravila. Taj problem, odnosno rješenje, možemo promatrati s dvije pozicije - europsko rješenje i ono što je posljedica u odnosu na Hrvatsku - rekao je Orepić u RTL Direktu. 

U schengenski prostor ponovno će se moći samo s valjanim dokumentima, a izbjeglice i migranti morat će imati vize ako žele ući.  

- Ovdje je bitno prepoznati tu poziciju Hrvatske, da težište krize, odnosno težišni problemi koji mogu proizaći iz ove odluke, su koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici. Tu istinu sada može biti problem. Ali Hrvatska je u prethodnom periodu napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije. Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim vanrednim mjerama. Međutim, spremni smo reagirati - rekao je Orepić i dodao kako će granica Europe biti na makedonsko-grčkoj granici i 'mi ćemo poštivati odluke koje su donesene'.

Za kraj je poručio da građani Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna na za sve mogućnosti. 

'Početak kraja migrantske krize'

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je u utorak navečer za Slovensku televiziju da njegova zemlja od ponoći na srijedu zatvara granicu za sve "iregularne migrante" temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda. 

Slovenija će od ponoći propuštati samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, rekao je Cerar za Slovensku televiziju. 
Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena, rekao je slovenski premijer.

To ne znači da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav, kazao je.

Nel Pavletić/PIXSELL

Slovenija će moći ukloniti i žičanu ogradu

Summit je stvorio pretpostavke i da se prestane s praksom stvaranja unutarnjih granica u Europskoj uniji i postavljanja ograda zbog migranata, pa će i Slovenija svoju žičanu ogradu prema Hrvatskoj sada moći ukloniti, kazao je Cerar. 


Teško je ocijeniti kada će to biti moguće no da bi  Slovenija uklonila žičanu ogradu s granice prema Hrvatskoj, potrebno je da i Hrvatska ispuni svoje obveze, kontrolira granicu i moguće ilegalne migrante koji bi se pojavili na granici, rekao je.

Treba zaustaviti nezakonite masovne dolaske


O summitu u Bruxellesu, Cerar je rekao da je prevladalo stajalište koje su zastupale Austrija, Slovenija i neke druge članice da treba zaustaviti nezakonite i masovne dolaske ekonomskih ilegalnih migranata i zatvoriti balkansku izbjegličku rutu.


Takve je masovne migracije u Europu potrebno spriječiti jer se toliki broj ljudi ne bi moglo humanitarno osigurati i opskrbiti, a s vremenom bi se pojavio i nezanemariv "sigurnosni problem", kazao je slovenski premijer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Ključan je dogovor s Turskom


Prema Ceraru na summitu je takvo stajalište prevladalo, a njemačka kancelarka ostala je pomalo izolirana, pa je na kraju i sama zaključila kako balkansku rutu ilegalnih migracija treba zatvoriti.
Potrebno je vidjeti kako će se odvijati implementacija dogovora o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU-a. Pritom je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obveze u migracijskoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za migrante, kazao je Cerar.


Poslije odluke Slovenije o zatvaranju balkanske migranstke rute, Srbija će sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, priopćilo je u utorak navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 196
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C