News

Komentari 24

Orešković: 'Mi ćemo stati na kraj sustavu koji gura svoje koruptivne šape u sve pore'

Orešković: 'Mi ćemo stati na kraj sustavu koji gura svoje koruptivne šape u sve pore'

Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus upozorila je u utorak na Markovu trgu kako se pse bespotrebno muči s cijepljenjem protiv bjesnoće svake godine samo kako bi se ubirali novci od vlasnika

Mi smo ljudi s visokim stručnim znanjima i sve svoje znanje koje smo stekli strpljivim radom, sada smo spremni staviti u službu građana. Nismo teoretičari zavjera, znamo da su znanost i znanje izuzetno bitni za Hrvatsku i to živimo svaki dan. Nismo protivnici cijepljenja, čak dapače, mislimo da je cijepljenje jedno od najvećih dostignuća čovječanstava. Ali kada govorimo o cijepljenju pasa protiv bjesnoće, želimo ukazati da to ne treba biti svake godine jer tako kažu znanost i struka, poručio je u utorak Ivica Puljak, kandidat koalicije Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus, govoreći o nametima koji vlasnici pasa plaćaju nepotrebno. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kućni ljubimci nisu bankomat interesnih lobija, poručili su iz ove koalicije došavši na Markov trg sa svojim četveronožnim ljubimcima.

Tomislav Bedeković, stručnjak za veterinu i kandidat ove opcije za izbore, podsjetio je da je u Hrvatskoj 2011. započeo projekt koji se financira sredstvima EU, a koji za cilj ima iskorijeniti bjesnoću.

- Utrošeno je preko 11 milijuna eura. Mi smo 2014. imali posljednji slučaj bjesnoće u lisica. I sukladno svim međunarodnim standardima, naša vlada je 2016. mogla zatražiti statut zemlje slobodne od bjesnoće, no to nisu učinili. Razlog je vrlo jednostavan. Kako bi se i dalje provodio taj namet, koji nema nikakve veze sa znanošću jer u upotrebi postoje i cjepiva gdje sam proizvođač jamči imunitet tri godine. Nema potrebe za svakogodišnjim maltretiranjem pasa - istaknuo je. 

Dalija Orešković, koja predvodi ovu koaliciju u 1. izbornoj jedinici, istaknula je kako je Bedeković dobio otkaz na Hrvatskom veterinarskom institutu jer je "odbio potpisati da se provodi ovakav reket nad građanima koji trebaju plaćati cijepljenje svojih pasa svake godine." 

- To je ono protiv čega se mi borimo. Protiv ovakvog sustava, koji svoje koruptivne šape u zaštitu nečijih financijskih interesa gura u sve pore naših života. Nastavit ćemo govoriti o svim tim malim detaljima koji, kada se zbroje, jasno pokazuju da ovo nije država koja je po mjeri svojih građana niti kućnih ljubimaca nego kojekakvih interesnih lobija na vlasti. I tome ćemo stati na kraj - poručila je.  

Smijenjeni ravnatelj dječje bolnice Srebrnjak i nositelj liste za 2. izbornu jedinicu, Boro Nogalo, naglasio je kako se ni djeca ne smiju invazivno tretirati više nego je potrebno pa isto tako onda ni kućni ljubimci. Govoreći o njima, spomenuo je i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. 

- Životinje oplemenjuju ljude. Ne moraju kao pas Rudi ležati na Fendi pokrivaču, ta simbioza gradonačelnika Bandića s psom nije donijela ništa dobro i, nažalost, stavio je šapu na dječju bolnicu Srebrnjak, na djecu, njihovu budućnost, sigurnost, dobrobit - istaknuo je. 

Komentirajući sučeljavanje lidera Restart koalicije, Davora Bernardića, i predsjednika HDZ-a te aktualnog premijera, Andreja Plenkovića, Orešković je poručila kako su ta dva sata bila čisto gubljenje vremena.

- Moj zaključaj je da svi birači koji žele konkretne reforme i bolje uređenu državu svoj glas sasvim sigurno neće dati niti jednom od ta dva kandidata. Pokazali su krajnju nekulturu dijaloga i nemanje nikakvih ideja u kojem pravcu bi se Hrvatska trebala nastaviti kretati i kako riješiti probleme koji tište građane - istaknula je dodavši kako ju strašno ljute tvrdnje političkih analitičara i komentatora kada kažu da u ovoj kampanji nitko nema program. 

- Mi imamo sadržaj od prvog dana. Da, nemaju program HDZ ni SDP, možda i neke druge političke stranke, ali ova opcija ima jedina suvisli reformski program koji nije puka balada, nego vrlo detaljno razrađena serija mjera koje će se provoditi u svakom od pojedinih resora. Mi ćemo kroz ova tri, četiri dana nastojati privući pažnju da svakom biraču to postane kristalno jasno - istaknula je.