Obavijesti

News

Komentari 4

Orešković o sucima: Davnih se dana moglo primijetiti da nešto nije u redu u ponašanju i radu

Orešković o sucima: Davnih se dana moglo primijetiti da nešto nije u redu u ponašanju i radu

Na televiziji N1 gostovale su saborska zastupnica Centra, Dalija Orešković i nezavisna saborska zastupnica u Klubu Mosta, Marija Selak-Raspudić. Komentirale su uhićenje sudaca, ali i dvojicu predsjednika

VIDEO

Na televiziji N1 gostovale su saborska zastupnica Centra, Dalija Orešković i nezavisna saborska zastupnica u Klubu Mosta, Marija Selak-Raspudić.

Na početku su komentirale uhićenja osječkih sudaca te ulogu Zdravka Mamića u tome.

- Ova uhićenja potvrđuju da sustav unutarnje kontrole nad radom sudaca ne postoji. Kod ovih konkretnih sudaca mislim da se davnih dana moglo primijetiti da u njihovom radu, djelovanju i ponašanju, kako u sudnici i izvan nje, nešto nije u redu. Mislim da su i njihovi kolege mogli primijetiti da njihova odjeća i stil života ne dogovara plaći - rekla je Orešković.

Istaknula je kako sustav provjera imovinskih kartica ne funkcionira te da se svodi na kontroliranje forme, ali sustavna provjera ne postoji.

- Ja problem vidim u ovlastima i djelokrugu rada Državnog sudbenog vijeća koje je ad hoc tijelo. Ne radi se o ljudima koji posao DSV-a obavljaju kao stalno zanimanje", rekla je Orešković. O Mamiću se nadovezala Selak Raspudić.

- Nije on samo netko tko nema što izgubit nego i je i osoba koja si može priuštiti ovo. Nažalost trenutno smo u situaciji da trebamo poticati njegov rad jer su nam potrebni pokajnici u sustavu da bismo riješili probleme. Treba razlučiti dvije stvari, prva je da nisu svi suci korumpirani, a druga je da se ovdje radi o organiziranoj korupciji. Riječ je o nečemu što se definira kao sprega sudaca, organiziranog kriminala i poduzetnika. To je dublji sustavni problem kojeg treba riješiti rekla je Selak Raspudić.

Orešković je komentirala i istupe predsjednika Zorana Milanovića:

-Dakle, ovako kao smo krenuli pričati o pravosuđu sasvim sigurno nećemo napraviti pomak na bolje. Činjenica je da je problema puno i to je među ostalim bio razlog zašto sam se uključila u politiku. Međutim napad s političke razine u kojem se generalizira stanje i pritom se potpuno iskrivljuju kako statistički podaci tako i čitav niz objektivnih podataka, govore u primjer tome da ti najglasniji imaju svoj alternativni politički cilj, a ne ukazati na probleme, a kamoli predložiti nešto da se problemi riješe", ustvrdila je Orešković.

"Ako pogledamo probleme građana oni ukazuju na krupne korupcijske afere, ako i imamo osuđujuću presudu, ukinut će je Ustavni sud. Ako ih nešto osobno tišti to je neujednačena sudska praska. Postoji čitav niz alata kako je ujednačiti, postoji čitav niz informatičkih alata, jesu li oni ovog trena na zadovoljavajućoj razini? Sasvim sigurno da nisu, ali povodom izbora novog predsjednika Vrhovnog suda smatram da su to pitanja koja su trebala biti u fokusu javnosti. Završili smo u natjecanju dva tašta čovjeka čiji ego je toliko velik da ne vide probleme društva koje bi trebali rješavati -rekla je zastupnica Centra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.