News

Komentari 7

Organizirali prijevoz 90 tona cigareta iz Dubaija: Sudac im odredio istražni zatvor...

Organizirali prijevoz 90 tona cigareta iz Dubaija: Sudac im odredio istražni zatvor...

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor dvojici uhićenih te šestorici nedostupnih krijumčara više milijuna kutija cigareta iz Dubaija do luke Ploče

Osumnjičeni su da su prodajom ilegalnih cigareta na europskom tržištu zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna.

Šestorki je, s obzirom da je riječ o stranim državljanina, određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, precizirao je za Hinu glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Hina doznaje da su zasad uhićena dvojica predvodnika zločinačkog udruženja, a riječ je o Zvezdanu Dani Grmuši (41), koji ima srpsko i hrvatsko državljanstvo te o srpskom i mađarskom državljaninu Rajmondu Markoviću (44). Neslužbeno se doznaje da su zasad pravosuđu nedostupni ukrajinski državljani Gjorgj Hollander (34) te također strani državljani Miran Gilica (51), Fredi Kukovec (51) i Mirko Pavlović (40).

Uskok je ranije izvijestilo kako je pokrenuo istragu temeljem policijske prijave te da je šestorka osumnjičena za nedozvoljenu trgovinu i davanje mita.

Policija je, ne navodeći identitete, priopćila da je Grmuša organizirao zločinačko udruženje, a Marković ga vodio te su zajedno s Hollanderom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu. Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja bili zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta, dodala je policija.

Nastojali prodrijeti i u carinsku službu

Istražitelji navode da su članovi zločinačkog udruženja nastojali osigurati neometani transfer brodskim putem krijumčarenih cigareta iz luke Ploče, nakon čega su cigarete prevezli do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Radi osiguravanja tzv. zelene rute, nastojali su prodrijeti i u carinsku službu "koristeći se korupcijom", priopćila je policija.

Uskok je izvijestio da je skupina u Hrvatskoj, UAE, Mađarskoj, Poljskoj i drugim državama članicama EU, djelovala od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022. godine.

Sumnjaju da su okrivljenici organizirali otpremu sedam kontejnera s najmanje 5.798.400 kutija cigareta bez duhanskih markica, dok su preko granice u Hrvatsku dopremili najmanje tri kontejnera s 2.539.200 kutija cigareta koje su potom prevozili i prodavali u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim državama članicama EU te pritom zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna koje su međusobno podijelili.

Istražitelji: Na isti način planirali švercati i kokain

Na isti su način navodno planirali i krijumčarenje kokaina, no do realizacije tog plana nije došlo jer su u daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni 25. siječnja intervencijom hrvatskih policajaca.

Organizacija transporta krijumčarenih cigareta iz Dubaija preko luke Ploče bila je povjerena Markoviću koji je bio zadužen za pronalazak skladišta za pretovar cigareta u Zagrebu, kao i pronalazak načina izbjegavanja carinskih kontrola u RH koruptivnim djelovanjem, a za što su ranije osigurali novac.

Marković je, sumnjaju istražitelji, po dolasku kontejnera sa cigaretama u luku Ploče uputio Kukovca i Pavlovića da ranije iznajmljenim teretnim vozilima prevezu prokrijumčarene cigarete do skladišta u Zagrebu.

Gilica i Kukovec te druge nepoznate osobe su u tom skladištu uklanjali plombe s kontejnera, a zatim, prije transporta kontejnera u Carinarnicu Zagreb iz njih izvlačili cigarete te ih utovarivali u druga transportna vozila koje su potom, zajedno s drugim vozačima, prevozili u druge države EU radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu.

Najčitaniji članci