Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

Dramatična snimka: Platforma je 'spljoštila' i potopila brodicu

Orkanska bura polomila je priveze u brodogradilištu Uljanik. Od siline sraza s platformom  brodica koja se nalazila na vezu u Luci Pula  doslovno je spljoštena, a kasnije i potopljena

Foto: Ministarstvo mora

Olujna bura praćena kišom jutros je u Puli doslovce otpuhala brod u Uljanikovom brodogradilištu. Brod je otplovio do susjednog mola u carinskoj zoni i u njega udario.

Srećom, nitko nije stradao. 

- Udari orkanske bure bili su toliko jaki da smo već od jutra imali problema. Pukli su nam privezi i brod je klizio uz obalu i zaustavio se na molu. Oštećenja nisu velika i možemo reći da je sve prošlo i bolje nego što je moglo biti, rekao je Hrvoje Markulinčić, direktor korporativnih komunikacija Uljanika dodavši kako će sutra, kad se očekuje smirivanje vremena, sanirati situaciju. 

Brod je zaustavljen i osiguran, radnici i posada iskrcani te se radi na utvrđenju stanja i okolnosti.

- S obzirom na udare bure i visinu nogu platforme, materijalna šteta je ozbiljna, no manja od one kakva je mogla biti s obzirom na jačinu naleta bure. Uslijed izrazito jakih naleta bure, srušila se i mala montažna hala na navozu 2 na Otoku. Sve interventne službe Uljanika reagirale su pravovremeno u oba incidenta te nema ozlijeđenih - stoji u priopćenju. 

Platforma spljoštila brodicu koja je kasnije i potopljena

No, kako saznaje Regional Express, u jednom od jačih naleta bure popucali su konopi na platformi koja se otkačila i nošena burom zaplovila na južnu stranu zaljeva, točnije  na mol Luke Pula. U naletu platforme stradalo je jedno plovilo, a i mol unutar Luke Pula je ozbiljno oštećeno. Prije samog udara interventne ekipe Uljanika su pokušale s remorkerom udaljiti plovila i izbjeći štetu, međutim u tome nisu uspjeli. Od siline sraza s platformom  brodica koja se nalazila na vezu u Luci Pula  doslovno je spljoštena, a kasnije i potopljena. 

Iz Luke Pula navode kako je platforma na njihovom molu napravila štetu koju je u ovom trenutku nemoguće utvrditi...

POGLEDAJTE VIDEO:

Oko Uljanikova broda uočena plutajuća naftna mrlja

Oglasilo se i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Plutajuća naftna mrlja uočena je oko motornog broda za prijevoz goriva u koji je u ponedjeljak ujutro, zbog jakih udara bure koji su ga otrgnuli s veza u pulskom brodogradilištu Uljanik, udario brod-naftna platforma, a s obzirom da je u motornom brodu preostalo još 14 tona pogonskog goriva, zbog opasnosti od onečišćenja mora Lučka kapetanija sazvala je uži stožer Županijskog operativnog centra. 

Foto: Ministarstvo mora

"Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom. U pokušaju spašavanja motornog broda od potonuća djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali priveznom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno", kaže u priopćenju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 Navodi da se teška pomorska nesreća dogodila po jakom nevremenu u pulskoj luci u krugu Uljanika, gdje se novogradnja naftne platforme "Apollo" zbog jakih udara vjetra otrgnula s veza i nekontrolirano otplutala prema gatu, gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Pritom je udarila u motorni brod "Silni" na vezu, te je pričinjena značajna materijalna šteta uz moguće onečišćenje mora.

Foto: Ministarstvo mora

Od jačine udara, dodaju u Ministarstvu, došlo je do nagnuća Brodospasovog broda koji je počeo "ubrzano primati more", dok je na brodskoj palubi primijećeno i strujno iskrenje. Na naftnoj platformi zasad je, pak, utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat. 

 "Obzirom da je na brodu 'Silni' u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube. Stoga je Lučka kapetanija Pula na poziciju nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša", ističu u Ministarstvu.
 

Foto: Ministarstvo mora

Dodaju kako je zbog opasnosti od onečišćenja mora i dogovora o načinu izvlačenja preostalog goriva iz oštećenog Brodospasovog broda, Lučka kapetanija Pula sazvala uži stožer Županijskog operativnog Centra u cilju planiranja daljnjih aktivnosti. Vremenske prilike su nepovoljne, na poziciji puše sjeveroistočni vjetar brzinom od oko 50 kilometara na sat praćen kišom što dodatno otežava planirane aktivnosti, zaključuje se u priopćenju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message