Obavijesti

News

Komentari 2

Ortodont Breyer: Ostali smo bez ordinacije, ali nećemo odustati

Ortodont Breyer: Ostali smo bez ordinacije, ali nećemo odustati
6

Ortodont Breyer je nakon potresa morao napustiti svoju stomatološku polikliniku u Nazorovoj ulici u Sisku. Iako zgrada sagrađena 1885. izvana ne izgleda uništeno, iznutra je devastirana

VIDEO

Siščanin Igor Breyer (37) specijalist ortodont prebolio je koronu i potres ga je "izbacio" iz jedne ordinacije, ali ne gubi optimizam. "Uvjeren sam da Sisak ima perspektivu ako se bude brzo djelovalo," kaže.

Doktor i njegova obitelj, kao i dio njegovih 25 zaposlenika, tri tjedna prije potresa preboljeli su koronu.

- Srećom, imali smo blage simptome. Nakon potresa, pandemija je pala u drugi plan - kaže nam.

Breyer je nakon potresa morao napustiti svoju stomatološku polikliniku na Šetalištu Vladimira Nazora 7. Iako zgrada sagrađena 1885. izvana ne izgleda uništeno, iznutra je prilično devastirana. Nakon svakog potresa šteta je sve veća, zgrada je dobila žutu naljepnicu, u njoj se ne može ništa raditi ni primati pacijente.

- Uspjeli smo evakuirati velik dio opreme, nešto je poslano na servis, a nešto je nažalost nepovratno uništeno - kaže.

Dentalni laboratorij Poliklinike Breyer pak dobio je crvenu naljepnicu jer su urušene stepenice. Neupotrebljiv je, stoga sada sve pacijente prima u ordinaciji u Gajevoj ulici, na lokaciji u neposrednoj blizini Poliklinike. Kako je rekao, procjena štete još je u tijeku. Statičari i arhitekti napomenuli su kako nije dobro što su se zidovi razdvojili, te treba napraviti konstruktivnu sanaciju kuće.

Bolji život za Marijana: 'Opet ću progledati, bar na jedno oko!'
Bolji život za Marijana: 'Opet ću progledati, bar na jedno oko!'

- Meni kao laiku nije jasno što sve podrazumijeva obnova u domeni zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj - rekao je i dodao kako njegova zgrada spada u kulturno dobro kao i niz drugih kuća u blizini, koje zajedno s katedralom Uzvišenja sv. Križa i Velikim kaptolom, čine jednu urbanu cijelinu.

U trenutku potresa bio sam u Poliklinici u Nazorovoj.

"Ne ponovilo se!"

- Svi stolci u ordinacijama bili su puni, a još troje djece je bilo u čekaonici Poliklinike. Odjednom se sve počelo tresti i ljuljati. One scene da netko tijekom i nakon potresa trči, moguće su samo u filmu - kaže. Ne ponovilo se! Kaže kako i sam nekoliko minuta nakon potresa jednostavno nije mogao doći sebi.

- Iako je trajalo svega nekoliko sekundi, meni se činilo kao čitava vječnost - prisjetio se Breyer.

Unatoč pandemiji koronavirusa, otežanom poslovanju i potresu, Breyer nije otpuštao zaposlenike ni smanjivao plaće.

- Mi smo odlično uigrana ekipa i radimo zajedno već dugi niz godina. Ne želim izgubiti tako kvalitetne ljude - kaže nam, dodajući kako im je cilj što prije obnoviti polikliniku i krenuti dalje. Ponosno ističe kako su se svi zaposlenici pokazali u najboljem svijetlu tijekom i nakon potresa.

Vlada može pomoći poduzetnicima kroz četiri poteza

Tvrdi kako mali i srednji poduzetnici slično razmišljaju, no treba ih dodatno motivirati.

- Nestrpljivo čekamo pravni rasplet u vezi s financiranjem obnove. Prioritet bi trebao biti izrada hodograma s logičnim i mjerljivim aktivnostima i ciljevima o tome što, kako, kada i kod koga poduzeti, ovisno o tome ima li objekt crvenu, žutu ili zelenu naljepnicu - ističe Breyer. On očekuje pomoć hrvatske Vlade i smatra da se to može učiniti u četiri poteza.

Stigla velika donacija pomoći iz Livna, s ekipom došao i Dalić
Stigla velika donacija pomoći iz Livna, s ekipom došao i Dalić

Najbitnije je snažno porezno rasterećenje sadašnjih i budućih poduzetnika na način da svi koji žele investirati u ovo područje imaju određene beneficije. Zatim, bilo bi poželjno uvesti pozitivnu diskriminaciju gospodarskih subjekata prilikom dodjele sredstava iz fondova EU. Konačno, država i u gradu Sisku, pojašnjava Breyer, ima mnogo nekretnina u svojem vlasništvu koje nisu u upotrebi pa bibilo poželjno dati ih obrtnicima i poduzetnicima da ih oni stave u funkciju. Naposljetku, autocesta od Zagreba do Siska i Petrinje mora biti što prije dovršena.

Inače, već četiri naraštaja ugledne sisačke obitelji Breyer su u medicini.

Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić: 'I moj život je bio borba za golo preživljavanje'
Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić: 'I moj život je bio borba za golo preživljavanje'

- Moj djed bio je ginekolog, otac stomatolog kao i ja, a i mlađi naraštaj nastavlja istim stopama - kaže nam. Unatoč svim nedaćama, Breyer je optimističan.

- Vidim perspektivu, no samo ako se konkretnije potakne poduzetništvo i ljudima omogući posao, a to će se morati dogoditi brzo. Mladi ljudi će se tada imati za što uhvatiti i ostati ovdje - zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21