Obavijesti

News

Komentari 10

Osiguravali su je: Spašavali smo civile iz kninske bolnice

Osiguravali su je: Spašavali smo civile iz kninske bolnice
5

ČASNI RAVNATELJ Ulaskom u Knin, pripadnici 7. gardijske brigade morali su osiguravati bolnicu. Branitelje Hranića i Jurišu ganula je požrtvovnost ravnatelja

VIDEO

Poručnik Milan Hranić (56) iz Varaždina i narednik Izidor Juriša (43) iz Lepoglave u Oluji su, prilikom oslobođenja Knina, osiguravali kninsku bolnicu. U Domovinski rat obojica su otišli kao dragovoljci, a Hranića je dodatno motivirao odlazak mlađeg brata Stjepana, danas nezaposlenog veterana Domovinskog rata. Nakon ratnog iskustva, formiranjem 7. gardijske brigade postaje njezinim pripadnikom.

- U ranim jutarnjim satima 5. kolovoza 1995. godine 2. pješačka satnija 1. pješačke bojne sudjelovala je u oslobađanju Knina, i to iz pravca Crvene zemlje. Ulaskom u sam Knin na smjeru djelovanja bojne našla se i kninska bolnica. Pred ulazom u bolnicu pripadnike moje satnije dočekao je ravnatelj bolnice dr. Jovan Torbica.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

 

Loši uvjeti u kninskoj bolnici

 

Natporučniku Budenu, zapovjedniku 3. pješačkog voda, predao je bolnicu i upoznao ga sa situacijom u njoj - govori danas umirovljen Hranić.

Nakon preuzimanja uslijedio je obilazak same bolnice, a kako nije bilo ni struje ni vode, uvjeti u njoj bili su izrazito teški. Desetak članova osoblja bolnice i 60-ak bolesnih i ranjenih bili su smješteni u podrumu bolnice. Nakon uvida u situaciju zapovijeđeno je osiguranje s ciljem sprečavanja bilo kakvih nedopuštenih ulazaka i zaštite pacijenata i osoblja.

- Po zapovijedi zapovjednika satnije, natporučnik Buden i ja smo s 10-ak vojnika ostali u bolnici, dok je satnija nastavila napredovanje prema zadaći. Nešto prije podneva stigli su pripadnici Unprofora te smo u suradnji s doktorom Torbicom dogovorili da se zbog loših uvjeta u bolnici pacijenti i osoblje premjeste u njihovu bazu - prisjeća se Hranić. S obzirom na situaciju, kaže, suradnja s dr. Torbicom bila je korektna.

Ravnatelj ih nudio rakijom

- Garantirali smo za sigurnost, a dr. Torbica da nitko od njegova osoblja i pacijenata nije naoružan te samim time moguća prijetnja pripadnicima satnije. Bio je vrlo priseban iako mi se u početku činio pomalo nervoznim. No, svaka mu čast, do samog kraja ostao je sa svojim ljudima i to je kod mene pobudilo respekt i poštovanje prema njemu. Ponašao se vrlo odgovorno i profesionalno iako je bio svjestan situacije u kojoj se zatekao - govori Hranić. Prisjeća se kako ih je čak pozvao i u svoj ured te ponudio kruševačkim vinjakom Rubin, koji su odbili zbog ozbiljnosti zadatka.

 

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Narednik Juriša i danas se sjeća televizijske scene u kojoj na traktoriću “Tomo Vinković” vozi prikolicu punu civila. Budući da je postojala mogućnost neprijateljskog djelovanja, odvezao ih je u bazu Unprofora.

U ratu je tanka crta razgraničenja između dobra i zla

- Ljudi su isprva bili iznenađeni ponašanjem hrvatskih vojnika, no shvatili su da nema nikakvih loših namjera, nego da im se želi samo pomoći - napominje Juriša, otac triju kćeri na koje je iznimno ponosan. Sudionik je Domovinskog rata kao pripadnik 7. gardijske brigade u čije je redove pristupio kao mladić nakon odsluženja vojnog roka. Danas je umirovljen.

- Mi smo bili profesionalna hrvatska vojska te smo profesionalno i odgovorno odrađivali svoje zadaće - odlučno kaže Juriša, dok Hranić napominje da je u ratu tanka crta razgraničenja između dobra i zla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak